Роуд шоу представи в Стопанска академия международна студентска карта, издавана под егидата на UNESCO

Поредното издание на кампанията ISIC Road Show представи в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” международните студентски лични карти ISIC (International Student Identity Card), които се издават и разпространяват под егидата на UNESCO. Презентация под наслов „Бъди мобилен с ISIC” на Асоциацията за подпомагане на академичната общност (АПАО) запозна студентите с единствения световно признат документ, доказващ статут на учащ, който има ролята на пропуск за хиляди преференции, специално договорени за учащите в цял свят. „АПАО е учредена през 2004 г. като неправителствена, нестопанска организация и основната й цел е да подпомага развитието на младите хора и академичната общност в България на всички нива и с всички средства”, каза Владимир Коцев – координатор бизнес партньорства в Асоциацията. 


Той поясни, че картата ISIC е създадена през 1953 г. в Дания с цел да улесни пътуващите студенти. „Днес идеята е навсякъде по света да се издава един тип карта, която да дава на студентите преференции в различни обекти и тази карта вече е разпространена в 127 държави”, поясни още гостът. По думите му, притежател на ISIC карта може да бъде всеки студент редовно обучение в български или чуждестранен университет без ограничение за възраст и степен на обучение – бакалавър, магистър, докторант, специализант, стажант или редовен аспирант.
Говорейки за преференциите, от които могат да се възползват студентите, Владимир Коцев подчерта, че за България те са над 1 000 в области като забавления, пазаруване, спорт, красота и здраве, компютри и комуникации, услуги и др. При пътуване, притежателите на карти могат да ползват 50% намаление в БДЖ (в случай, че отговаряте на изискванията на БДЖ), специални цени за самолетни и автобусни билети, отстъпки при настаняване в хотели, преференциални цени на застраховки при пътуване. Преференциите в чужбина са в около 40 000 обекта, сред които са музеи, културни и исторически забележителности, галерии, кина, театри, ресторанти, заведения и др. Партньорството на АПАО с банка ДСК осигурява възможност за студентите да получат безплатно карти ISIC.
В рамките на срещата, Диляна Налджиева от АПАО представи Еразъм Консорциума, чрез който студентите могат да реализират мобилност с цел практика в чужбина по европейската секторна програма. 


На специално обособен щанд на ISIC България, възпитаниците на Стопанска академия имаха възможност да се информират за мобилните приложения при ползване на ISIC и DSK ISIC картите, да тестват новото мобилно приложение MY ISIC и да активират своята виртуална ISIC карта.