С Международна юбилейна научно-практическа конференция „Европейски практики и национални рефлексии в планирането” бе отбелязан 60-годишният юбилей от създаването на катедра „Стратегическо планиране”

С тържествена церемония в Аулата на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” на 24 април 2015 г. бе открита Международната юбилейна научно-практическа конференция на тема „Европейски практики и национални рефлексии в планирането”, посветена на 60-та годишнина от създаването на катедра „Стратегическо планиране”.

Сред официалните гости на юбилейното честване бяха проф. д.ф.н. Кръстю Петков – председател на Съюза на икономистите в България и „Доктор хонорис кауза” на СА, Павел Гуджеров – зам.-министър на околната среда и водите, възпитаник на Стопанска академия, Мартин Димитров – народен представител, зам.-председател на Комисията по енергетика, Иван Мастиков и Камен Мастиков – синове на основателя на катедра „СП” – проф. д-р Петър Мастиков, проф. д-р ик. н. Димитър Панайотов – дългогодишен ръководител на катедра „СП” и ректор на СА, проф. д-р ик. н. Атанас Дамянов - дългогодишен преподавател в катедра „СП” и ректор на СА, а днес – ръководител на катедра „МИО” в СА, проф. д-р Виолета Краева – декан на факултет „Мениджмънт и маркетинг”, бивши преподаватели от катедрата, представители на академичните ръководства на университетите-партньори на Стопанска академия и учени от Руска федерация, Украйна, Литва, Молдова, Сърбия, Румъния, Полша, Индия, Великобритания, САЩ, Танзания, бивши преподаватели от катедра „СП”, преподаватели от висшите учебни заведения в РБългария, представители на органите на местното самоуправление, възпитаници на Алма матер, ръководители на институции в страната, декани на факултетите при академията, членове на Академическия съвет, директори на центрове, ръководители на катедри, студенти, членове на академичната общност.

Ректорът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проф. д-р Величко Адамов приветства проф. д-р Маргарита Богданова, преподавателите от катедра „Стратегическо планиране”, възпитаниците на специалността, гостите от страната и чужбина, и отбеляза, че е висока чест да поздрави катедра „Стратегическо планиране” с изключителният юбилей 60 години.  „60 години е възраст, която ни дава повод и основание да се обърнем назад, да видим какво сме направили днес и да кажем: тук в Стопанска академия се разви една област на икономическото познание и обучение, която може да бъде адмирирана, която е пример. Тук в тази катедра се създаде и се създава наука, тук се създаде традиция в обучението, тук се постигна високо качество и доказателство за това са множеството възпитаници на тази катедра, които са заемали и заемат отговорни постове”. Проф. д-р Величко Адамов пожела на катедрата и на форума, който съпътства това събитие успех, градивни дискусии, работещи решения и предложения за развитието на нашата икономика. По традиция ректорът на Свищовската Алма матер връчи на катедра „Стратегическо планиране” почетния плакет на висшето училище и на проф. д-р Маргарита Богданова - почетния медал на висшето училище с трикольорна лента на фона на „Многая лета”, изпята от Хор „Янко Мустаков”.

Доклад-летопис за развитието на катедра „Стратегическо планиране” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” произнесе проф. д-р Маргарита Богданова, ръководител на катедрата като в началото акцентира, че „не само ще направи ретроспекция на постиженията, не само изказва огромната си благодарност към всички, развивали и умножавали успехите й, но и ще надникне в бъдещето и ще очертае виждания и идеи така, както се прави в науката за планиране”.

Катедра „Народностопанско планиране” е основана на 13 януари 1955 г. от  доц. Петър Мастиков и асистент Иван Дочев, като наред с историческите събития, съпътствали този период се прилага системата на 5-годишното планиране за развитие на страната в определени отрасли и специализации. Проф. М. Богданова запозна присъстващите на тържеството и с етапите на развитие на катедрата. Първият етап (1955 г. – 1966 г.) се характеризира с консолидиране – увеличава се броя на преподаваните дисциплини и се привличат нови преподаватели. Вторият етап от 1967 г. до 1990 г. е свързан със специалността „Научна организация на управленческата дейност”, която по-късно се развива като „Управление и планиране на народното стопанство”. Третият етап от 1990 г. до днес е характерен с модернизиране на обучението и развитието на специалност „Публична администрация”. През този етап, преподаватели от катедрата, основават две нови катедри „Международни икономически отношения” и „Маркетинг”.

За целият период на функциониране на катедрата са обучени близо 5000 студенти, които се реализират в различни сфери на практиката, защитени са над 40 дисертации на кандидати на науките, респективно доктори по икономика и две дисертации за доктор на икономическите науки, над 1000 публикации, от които 171 – само през последните пет години, две специалности  в ОКС „Бакалавър”, пет магистърски програми и две докторски програми, една от които е в процес на акредитация. Катедрата може да се похвали и с участие в десетки международни научноизследователски проекти, множество специализации и Еразмус визити на преподаватели и студенти в над 10 държави, участие в управлението на Висшето училище с двама ректори, няколко зам.-ректори и декани на факултети.

В своя доклад проф. Богданова запозна гостите на тържеството и с направленията, в които се развиват научните изследвания и учебно-преподавателската дейност на катедрата: планиране и прогнозиране на макроикономическо и на фирмено ниво, регионално планиране и развитие, проблеми на публичния сектор и управление на проекти – както в публичния, така и в бизнес сектора. Тя отбеляза, че преподаватели от катедрата имат принос за реализацията на всички големи проекти на Стопанска академия  през последните години и участват активно и в други инициативи на висшето училище като изрази благодарността си на Ректора на Стопанска академия. За научните изследвания  и учебния процес допринася и фактът, че представители на катедрата участват в редица институции като съветници, експерти, обучители, наблюдатели, проектни мениджъри и координатори.

Ръководителят на катедрата завърши с думите, че „стремежът към високо качество и иновативност в обучението и научните изследвания ще допринесе за постигане на стратегическите цели през следващите години“. 

Към катедрата-юбиляр бяха поднесени много приветствия и поздравителни адреси от официалните гости от чужбина и страната, зам.-министъра на околната среда и водите, народни представители, представители на висши учебния заведения в страната, на практиката и бизнеса, деканите на факултети и ръководители на катедри в Стопанска академия.


Пленарен доклад на тема „Планирането не се нуждае от реабилитация, а от рекогнитизация”  представи  проф. д-р Борислав Борисов. Той приветства официалните гости, любимите си учители – проф. д-р ик.н. Димитър Панайотов, проф. Петков и проф. Нейкова и преподавателите от катедрата. Проф. Борисов в своето изложение изтъкна  обективните предпоставки наложили планирането като инструмент на управление и историческите факти в света. Той разгледа и по-активната намеса на държавата в икономиката и чрез планирането през първата половина на миналия век в България, поетият курс към пазарна икономика през 1989 г. като алтернатива на плановото управление и разработването на система от планови документи на няколко нива, които са част от  плановите и програмни документи със стратегически характер, като към м. март 2015 г. в Портала за обществени консултации на МС могат да се намерят 178 такива. Проф. Борисов запозна присъстващите и с планирането на фирмено,  областно  и регионално ниво. Той акцентира, че преподавателите от катедра „Стратегическо планиране” винаги са се стремили да свързват върховните постижения в плановата наука с възможностите им за реализация в практиката. В заключение, проф. Борисов отбеляза, че очевидните резултати показват гъвкавостта и жизнеспособността на катедрата,  пожела успех на преподавателите, докторантите и студентите, изучаващи плановата наука, и че трябва да отдадат признателността си към колегите, които вече не са сред тях. Той изказа и благодарността си към Ректора на Свищовската Алма матер, че е приел идеята за създаване на Национална асоциация на плановиците в България.

Проф. д-р Маргарита Богданова обяви програмата на конференцията и тържественото откриване завърши с поднасяне на цветя пред паметника на Дарителя и обща снимка пред сградата на Ректората на Алма матер.

В конференцията с доклади участваха над 170 български и чуждестранни представители на висши училища, обществени институции, както и представители на бизнеса от 4 континента. В зависимост от своя профил, тематичните доклади бяха представени в рамките на три работни секции.

В 32-та доклада на първа секция с тематичните направления „Стратегическо планиране на регионалното развитие” и „Методология на преподаването на планови дисциплини във висшите училища” бяха разгледани актуалните въпроси - заинтересованите страни в плановия процес – мрежови подход за анализ; регионалност, неравенства и райониране на националното пространство; изследване на транснационалната икономическа дейност като фактор за повишаване на конкурентоспособността в условията на глобализация; влияние на политиките на ЕС върху пространственото планиране в България: концепции, измерения, предизвикателства; иновативни подходи за развитието на периферните региони в Р България; възможности за усъвършенстване на учебния процес и др.

Във втора секция с тематичното направление „Бизнес планиране и конкурентоспособност на икономиката”,   59 доклада бяха посветени на проблеми, като: теоретико-методологически аспекти на оценката на фирмената конкурентоспособност; облачните технологии като инструмент на иновативен бизнес; износът като фактор за растеж след финансова криза; ролята на управленското консултиране за повишаване устойчивостта на планирането; планиране приемствеността на организационната идентификация на фирмата; приложение на иконометрични софтуерни продукти при прогнозиране на зависимости между нестандартни динамични редове.

В трета секция: „Стратегии за устойчив, интелигентен и приобщаващ растеж”  61 доклада  бяха фокусирани върху проблемите за иновационното предприемачество в България; взаимовръзки в системата за управление развитието на фирмата; иновационните стратегии в контекста на концепцията за устойчиво развитие; обществените отговорности на организацията и устойчивия растеж; приобщаващият бизнес като инструмент за намаляване на бедността и социално включване; българската образователна система в условията на икономическа и социална конвергенция в ЕС.

На финала на конференцията, участниците се обединиха около становището, че е необходимо да бъде създаден специализиран орган, съдействащ на правителството за оказване на компетентна методологическа помощ при разработването на планови документи – стратегии, програми, планове и проекти, и за поддържане и развитие нивото на професионалната компетентност на специалистите по планиране в Република България. Ето защо катедра „Стратегическо планиране“, подпомогната от ръководството на Стопанска академия, поема инициативата за създаване на Национална асоциация на плановиците в България (НАПБ) като орган, в който ще членуват преподаватели, експерти, държавни служители и други заинтересовани лица, имащи отношение към плановите процеси на различни управленски нива. Асоциацията ще съдейства на националните, регионалните и местните власти за усъвършенстване процеса на планиране и за  повишаване качеството на резултатите от него.