С нова магистърска програма стартира новият прием в Стопанска академия

В отговор на съвременните предизвикателства Стопанска академия „Димитър А. Ценов” продължава активно да развива и усъвършенства магистърското си обучение и да обновява портфолиото от престижни магистърски програми. „Управление на проекти” е новата програма за обучение в образователно-квалификационна степен „магистър”, с която стартира приемът за м. март 2015 г. в Свищовското висше училище. Новата магистърска програма създава и развива компетенции и умения за управление на проектния цикъл, в т.ч. проучване на потребности, разработване на проектни предложения, оценка на въздействието, изпълнение и мониторинг.

Целта на обучението по „Управление на проекти” е свързана с подготовката на висококвалифицирани ръководни кадри, експерти, професионални специалисти и консултанти, притежаващи професионални, когнитивни и социални компетенции по управление на национални и международни проекти, както за организациите от публичния сектор, така и за бизнес и неправителствения сектори. Магистрите ще изучават механизмите за финансиране на проекти от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), както и от други финансови източници, в различните сектори.

Над 110 са магистърските програми, по които могат да кандидатстват желаещите да придобият ОКС „магистър” в Стопанска академия при настоящия прием, за който срока за кандидатстване е от 23-ти януари до 14-ти март 2015 г. Приемът се реализира както за редовно обучение на икономисти, финансирано от обучаващите се, така и за дистанционно обучение. За дистанционна форма могат да кандидатстват не само придобилите ОКС „професионален бакалавър” или „бакалавър” по професионални направления „Икономика” или „Администрация и управление”, но и неикономисти, притежаващи ОКС „бакалавър” или „магистър” от други висши училища. Продължителността на обучението за икономисти с ОКС „бакалавър” е три семестъра, за завършилите ОКС „професионален бакалавър” е пет семестъра, а за неикономисти (второ висше) е шест семестъра. Атрактивните семестриални такси, които остават непроменени и за настоящия прием, включват всички необходими учебно-методически материали и електронни ресурси.

Дистанционното обучение се организира в неприсъствена форма като съществуват възможности за гъвкави схеми за обучение и он-лайн защита на дипломната работа. Електронната комуникация студент-преподавател се базира на функционалните възможности на системата за електронно обучение Virtual Joint Learning®” (спечелила Специална награда на „Microsoft”). Тя е изградена в съответствие с третото и четвъртото най-високи равнища на технологична осигуреност на учебните материали и ресурси в дистанционното обучение съгласно Наредбата за държавните изисквания за организиране на дистанционна форма на обучение във висшите училища. Обучението,  фокусирано в максимална степен към задоволяване интересите на студентите и нуждите на реалния бизнес, се осъществява на база на получената от СА „Д. А. Ценов” акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация и сертификация от Lloyd’s Register Quality Assurance за съответствие със стандартите за Системи за управление на качеството: ISO 9001:2008.


През последните години се наблюдава тенденция за нарастване интереса на студенти, вече придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в чуждестранни висши училища, към обучение по магистърски програми в Свищов. Кандидатстващите за второ висше образование в Стопанска  академия най-често предпочитат финансовите и мениджърските магистърски програми.  По-голямата част от кандидатите, придобили ОКС „бакалавър” или „магистър” в други висши училища по неикономически специалности са инженери, юристи и лекари, избиращи програми, свързани с финансовото управление на бизнеса и мениджмънт в здравеопазването.

Образователното портфолио на магистърските програми, предлагани от СА „Димитър А. Ценов” по професионални направления и специалности, както и друга актуална информация относно условията за прием м. март 2015г., се публикува на сайта на Академия www.uni-svishtov.bg.