С нови двустранни договори Стопанска академия разширява сътрудничеството си с чуждестранни университети

С подписването на нови двустранни рамкови договори за сътрудничество, Стопанска академия „Димитър А. Ценов” разширява партньорството си с чуждестранни университети, с което се увеличават възможностите за студентска и преподавателска мобилност. „Изборът, който прави Академията на нови чуждестранни партньори се определя от новите насоки в политиката за сътрудничество на Европейския съюз по повод поддържане на качеството и традицията на висшето образование в страните-членки” – поясниха от Центърът по международно сътрудничество и проекти към свищовското висше училище (ЦМСП).


Сред новите насоки за разгръщане на сътрудничество се откриват перспективи за коопериране със страните от Прикавказкия регион във връзка с новото издание на Програма „ТЕМПУС” на ЕС за хармонизиране на системите за висше образование. По тази причина Стопанска академия търси нови партньори и през последните шест месеца има подписани нови двустранни и рамкови договори с 16 чуждестранни висши учебни заведения.

От Прикавказкия регион нови договори за сътрудничество са подписани с: Държавния университет „Шота Руставели” в гр. Батуми – Грузия; Намангански държавен университет в Узбекистан; Азърбайжански държавен икономически университет в гр. Баку; Северокавказки федерален университет в Ставропол – Русия. С новоподписаният договор с Приазовския държавен технически университет – гр. Мариопол, Стопанска академия продължава традицията за сближаване с украински висши учебни заведения. Във връзка с тенденцията за разширяване сътрудничеството по рамкови договори с университети от страни-членки на ЕС може да се посочи двустранният рамков договор с Икономическия университет в Познан – Полша и Еразъм споразумението с Международното бизнес-училище „Фонтис” – Холандия.

Нарастващият интерес към Свищовската Алма матер, нейната роля и авторитет в региона, доведоха до партньорски взаимоотношения с редица университети от югоизточна Европа. Нови двустранни договори по програма Еразъм са сключени с:  Академията за икономически науки в Букурещ – Румъния; Националния военен университет във Варшава – Полша; Университетът „Александър Йоан Куза” в Яш – Румъния; Университета „Гедис” в Измир – Турция; Университета „Селчук” в Коня – Турция; Университета „Сабатин Заим” в Истанбул – Турция; Македонски Университет в Солун – Гърция; Западнопомерански технически университет в Шчечин – Полша; Университета „Гоце Делчев” в Щип – Македония.


С увеличаване броя на подписаните договори за сътрудничество, Стопанска академия дава по-големи възможности на своите студенти и преподаватели  за участия в съвместни програми, каквито са интензивните Еразъм-програми, летни школи, ТЕМПУС-проекти. За мобилности в новите партньорски университети, свищовските студенти ще могат да кандидатстват от следващата учебна 2013/2014г.