С нови модулни обучения ще започне новата учебна година в Стопанска академия

С нови модулни обучения, организирани от Центъра за професионално обучение (ЦПО) при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” ще започне предстоящата учебна година в свищовското висше училище. Следвайки концепцията за превръщането на ученето през целия живот в реалност, която е един от основните инструменти за реализиране целите на Стратегия „Европа 2020”, Центърът за професионално обучение се стреми да предостави различни възможности за придобиване на умения и компетентности, които европейският гражданин трябва да развива не само чрез съответните форми на образование, но и чрез различни форми на продължаващо обучение и допълнителна подготовка.

В тази насока Центърът провежда професионално обучение на лица над 16 години във всички форми (дневна, вечерна, съботно-неделна, самостоятелна, индивидуална, задочна и дистанционна) по множество професии или част от професии, както и модулни обучения в различни направления.

През академичната 2013-2014г. Центърът за професионално обучение ще организира прием в общо 26 модулни обучения. Сред новите модули са „Как да започнем успешен бизнес в Интернет”, „Практически курс по управление на проекти в образованието”, „Мониторинг и превенция на риска”, „Ефективно управление на времето”. От провежданите до момента модулни обучения най-предпочитани са чуждоезиковите и компютърните курсове, „Управление на проекти и екипно поведение”, „Документален контрол върху отчетността на предприятието”, „Валутен касиер”.  

В съответствие с подписано Споразумение между Агенцията по заетостта и Стопанска академия, ЦПО провежда обучения срещу ваучери на заети и безработни лица със средно или по-високо образование по схема „Аз мога повече” и следващи в съответствие с индикативната програма за периода 2014 – 2020 г. Обученията се осъществяват по 12 професии (или част от професии), 17 специалности и 7 ключови компетентности. Осигурена е възможност за участие във всички тези обучения и срещу заплащане от обучаваните. Сред най-предпочитаните професии от курсистите са  „Оперативен счетоводител”, „Оператор на компютър”, „Офис-секретар”, „Продавач-консултант”, „Данъчен и митнически посредник”, „Сътрудник в малък и среден бизнес”.

За удостоверяване на придобитите професионални знания и умения, обучаваните получават документи с национална и европейска валидност. При успешно завършване на обучението по професия, част от професия или модул, курсистът получава „Свидетелство за професионална квалификация” или „Удостоверение за професионално обучение” и Europass приложение към сертификат на български и съответен чужд език по образец на МОМН (Министерство на образованието, младежта и науката),  НАПОО (Национална агенция за професионално образование и обучение) и Центъра „Човешки ресурси”.

Прием на студенти за различните обучения се осъществява два пъти в годината – от 1 септември до 30 октомври за текущата календарна година и от 10 януари до 30 март за следващата календарна година. За граждани и фирми приемът на документи е целогодишен.