С нови специализации във факултативното обучение стартира учебната година в Стопанска академия

Факултативното обучение в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” стартира учебната 2014-2015 година с нови възможности за допълнителна професионална квалификация. Центърът за следдипломно и факултативно обучение (ЦСФО) към Свищовското висше училище  разработи нови специализации, а всички останали са с обновен учебен план.

За допълнителна професионална квалификация могат да кандидатстват студенти от всички курсове в редовно и задочно обучение от икономически и неикономически специалности на Стопанска академия и други висши училища в страната. Базирайки се на концепцията за учене през целия живот, сектор „Факултативно обучение” предоставя възможност на студентите да избират между 13 специализации за настоящата учебна година. Новите специализации, по които за първи път се организира факултативно обучение са „Бизнес информационни системи и технологии”, „Икономика на туризма”, „Интернет технологии в бизнеса”,  „Правила и процедури за водене на бизнеса”. Най-предпочитани от студентите, решили да придобият допълнителна професионална квалификация са специализациите „Икономическа педагогика”, „Валутен, митнически контрол и данъчен контрол”, „Независим финансов одит”.

Освен възпитаници на Стопанска академия, сред студентите във факултативно обучение най-често са възпитаници на Икономически университет – Варна, Великотърновския университет и Пловдивския  университет. Сред специализациите, по които до момента в Свищовското висше училище се организира факултативно обучение, съобразно личните интереси и възможностите на студентите са „Банков контрол”, „Борсово посредничество и агентиране”, „Икономическо разузнаване и сигурност”, „Корпоративен PR”, „Международен бизнес и предприемачество”, „Съдебни – икономически  експертизи”.

Продължителността на факултативното обучението е 4 семестъра. Успешно завършилите получават „Свидетелство за професионална квалификация” в съответствие със Закона за висшето образование.  Приемът на документи за кандидатстване в задочна форма на обучение за настоящата учебна година е до 9-ти октомври включително, а за редовно обучение срокът е до 26-ти октомври.