С обновена експозиция музеят на Стопанска академия чества 60 години

Академичният музей на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” отбеляза 60-ата си годишнина с обновена експозиция. Висшето училище в Свищов е едно от малкото в България, което има собствен музей и именно с официалното откриване на обновената експозиция започнаха едноседмичните тържествени прояви, посветени на 80-годишнината на Академията. Сред гостите бяха ректорът, зам.-ректори и представители на академичното ръководство, декани на факултети, ръководители на катедри, преподаватели, студенти и служители.


„Създаването на академичния музей е дългогодишно дело, което води началото си от 1956 г.”, подчерта в приветствието си към гостите организаторът на музея Маргарита Дончева. Тя припомни, че идеята за събиране и организиране на музей за историята на свищовската Алма матер, третото в страната висше училище, възниква по повод честването на 20-годишнината на Висшия финансово-стопански институт (сега Стопанска академия). През 1956 г. се организира кампания по събиране на снимков и документален материал, с който се урежда изложба в библиотеката на училището (днес музей), а за 30-ата годишнина експозицията е обогатена и разширена (1966 г.). Въз основа на материалите от двете изложби, както и на допълнителна проучвателна и събирателска дейност, се изготвя тематико-експозиционен план за музей на Академията. Обновеният академичен музей е открит през 1971 г. и има документално-художествен характер. Наред със снимките и документите, в него са показани редица платна на изтъкнати майстори на четката, дарени на училището, както при откриване на сградата (1939 г.), така и в по-късни години. Преустройство и разширяване на експозицията са правени и по повод други кръгли годишнини. За 50-годишния юбилей на ВФСИ „Д. А. Ценов” е поканен екип от Съюза на българските художници да се погрижи за пространственото оформление на музея, 10 години по-късно във връзка с новите тенденции в развитието на музейното дело е направено съществено преустройство на експозицията, а след това и частично разширяване. 


В навечерието на 80-годишнината от основаването на Стопанска академия и 60-годишнината от създаването на Академичния музей, отново са предприети ремонтни и реставрационни работи. Направено е обновяване на художествено-пространственото оформление, осъществено от екип, оглавяван от д-р Илия Вълев, от Регионален исторически музей – В. Търново и автор на цялостния проект. Представяйки новото лице на Академичния музей, авторът на проекта подчерта, че заслугата е на целия екип и благодари на ръководството на висшето училище за гласуваното му доверие, на помощник-ректора Венцислав Танев и на Маргарита Дончева за „градивните спорове”, които са имали в процеса на работа, на художника Димо Иванов – автор на художественото осветление на музея и на всички служители от отдела по поддръжка в Академията – електротехници, дърводелци, мазачи, хигиенистки, както и на охраната.

„Радвам се, че всички много присърце помагаха в цялата работа покрай обновяването на музея, но ето, че резултатът днес е налице. Както се казва в народната мъдрост „Сговорна дружина, планина повдига”. Този музей е резултат от една обща дейност”, каза още д-р Илия Вълев. Той поясни, че подредбата на обновената експозиция е по тематично-хронологичен план, а не както до сега, само на хронологичен принцип. Своеобразни основни акценти в настоящата експозиция са: зараждането на идеята и предпоставките за създаването на висше училище в Свищов; личността и делото на дарителя Димитър Ценов; тържественото откриване на Висшето търговско училище и първите години след неговото създаване; развитието на ВФСИ до 1995 г., когато се преименува на Стопанска академия и след това. Като граница между двата исторически периода е поместена нова витрина със символите на Академията – старото (червеното) и новото (синьото) знаме, огърлицата на ректора, химна на Академията, студентската клетва, сребърната значка със златно покритие, която се връчва на завършилите с пълно отличие още от първия випуск до днес.


Важен акцент е витрината, в която са изписани имената на видни преподаватели и учени от Академията, създали и развили цели школи в областта на икономиката, търговското право, мениджмънта. Напълно нов акцент в експозицията са общественият и културен живот на студентите, техните инициативи и изяви, техните постижения в страната и чужбина. При обновяването на музея са ремонтирани и освежени библиотеката и писалищната маса на Димитър Ценов, които придават особена атмосфера в залата. Д-р Илия Вълев поясни, че към монтирания преди време екран в музея, на който в момента се излъчват видеокадри от живота в Стопанска академия, ще бъде свързан и компютър. Той ще съхранява дигитализирани архивни документи, снимки и други материали, свързани с историята на Академията, с развитието на преподавателския и студентския състав. „Обособяването на подобно мултимедийно пространство дава възможност музейната експозиция постоянно да се увеличава и обновява с дигитализирани материали, както и, убеден съм, ще провокира посетителите на музея сами да се „поровят” в историята на свищовското висше училище”, каза авторът на обновената експозиция. Той заяви, че има какво още да се включи в експозицията, което всички преподаватели и бивши възпитаници на Академията могат да помогнат чрез дарения на „интересни вещи и материали, свързани с живота на тази авторитетна образователна институция”. 


При официалното откриване на обновения Академичен музей стана ясно, че едно от последните дарения, направени за колекцията от експонати, е на Евгени Дамянов. Той е дарил дипломата, свидетелството и студентската лична карта на своя баща – Георги Александров Дамянов, записан за студент в първия випуск през 1936 г., под албумен № 1. С особено вълнение и гордост Евгени Дамянов сподели, че всички поколения след родителите му – синове, внуци и снахи, също са възпитаници на свищовското висше училище. Обновената документалната сбирка е допълнена и с дарението на проф. д-р Йордан Василев, декан на факултет „Финанси”, включващо дипломата на неговия баща (Иван Василев) и юбилейния албум на 15 випуск, а така също студентската книжка и златната значка, която е получил проф. Василев за отличен успех по време на следването си в Стопанска академия.

Гостите на 60-годишнината на Академичния музей поздрави и ректорът доц. д-р Иван Марчевски.


„Това е историята на училището, това са нещата, заради които ние сме заедно тук, и заради които над 140 000 души са станали специалисти-икономисти, разнасящи славата на Стопанска академия навсякъде в България и по света”, каза доц. Марчевски. Изказвайки благодарност на всички, допринесли за обновената музейна експозиция, той също подчерта силата на екипната работа. „За да продължим делото на човека, който е в началото на експозицията – нашият дарител Димитър Ценов, трябва да работим заедно и да не мерим това, което сме дали. Нека правим това, което ни беше показано сега – даваме най-скъпото си, даваме златната си значка, времето си, здравето си… Нека даваме повече. Тези хора от витрините са дали много повече, отколкото са получили. Ако всички даваме повече, ще има за всички”, заяви с нескрито вълнение ректорът. 


След официалното откриване гостите имаха възможност да разгледат обновената експозиция, пресъздаваща 80-годишната история на свищовското висше училище.