С призови награди бяха отличени студенти от Стопанска академия

Престижното първо място в междуекипно състезание за представяне на концепция за бизнес и иновативен продукт/услуга в избрана от тях сфера завоюваха студентите Велизар Гутов, спец. „Финанси“  и Цветослава Нешкова, спец. „Планиране и прогнозиране“, с трета награда бе отличен екипът с участието на Александър Кирилов от спец. „Финанси”, Клаудия Костадинова от спец.„Икономика на туризма” и Евелина Чакърова от спец. „Прогнозиране и планиране”, а със специална награда за устойчиво развитие бе удостоен екипът, в който наш представител беше Аделина Петкова, спец. „Икономика на туризма“, в рамките на Шестото годишно обучение за студенти и преподаватели, организирано от Фондация „Джуниар Ачийвмънт България“ (29 и 30 ноември 2012 г. в София). Програмата цели развитие на предприемаческа култура и умения за повишаване на конкурентноспособността и възможностите за професионална реализация на българските студенти от всички академични специалности. Ежегодно в нея се включват най-елитните висши училища в страната, като тази година участие взеха над десет университета.

Впечатляващ беше броят на студентите от Стопанска академия, които участваха в обучението – единствено свищовското висше училище се включи с четири екипа от по трима студенти, под ръководството на наши  преподаватели:

  •  От специалност „Финанси“  участваха студентите от ІV курс Александър Веселинов Кирилов, Ани Милчева Райкова, Велизар Михайлов Гутов – ръководени от ас. Георги Ангелов от катедра „Финанси и кредит“;
  • Отново от ІV курс, спец. „Финанси” - Маринела Йорданова Иванова, Мирослава Георгиева Георгиева, Гергана Николаева Янгьозова – ръководени от ас. Иван Маринов, катедра „Финанси и кредит“;
  • От специалност „Планиране и прогнозиране“,  ІV курс, участие взеха Цветослава Нешкова, Евелина Руменова Чакърова и  Яна Диянова Богданова – ръководени от ас. д-р Юлиян Господинов от катедра „Стратегическо планиране“;
  • От специалност „Икономика на туризма“, участваха студентите от ІІІ курс Сиана Пламенова Боева, Аделина Петкова Петкова, Клаудия Димитрова Костадинова, с ръководител ас. д-р Любка Илиева от кат. „Търговски и туристически бизнес“.


През първия ден (29 ноември 2012 г.) участниците се запознаха с Програма „Учебна компания за студенти” и им беше изнесена лекция на тема „Да бъдеш предприемач“. По-късно през деня участниците в събитието бяха разпределени в смесени екипи, чиито членове бяха представители на участващите университети. Образувани бяха 10 екипа, всеки съставен от осем участника, които да предложат своя концепция за бизнес и иновативен продукт/услуга в избрана от тях сфера с триминутна презентация.

Вторият ден стартира с лекцията „Креативност и презентационни умения“, непосредствено след която започна  същинската работа в екип и генерирането на идеи за „новия хит на пазара“. След тричасова подготовка екипите представиха своите разработки пред журито. Студентите от Стопанска академия „Д. А. Ценов“ –Свищов  Цветослава Нешкова, спец. „Планиране и прогнозиране“ и Велизар Гутов, спец. „Финанси“, част от екип 10, грабнаха първо място в междуекипното състезание със своята идея за технология за безжично електрическо зареждане на мобилни устройства.


Сиана Боева бе в екип, разработващ идея за агрегат, който захранва дома с биоенергия. Клаудия Костадинова от спец. „Икономика на туризма”, заедно с Александър Кирилов от спец. „Финанси” и Евелина Чакърова от спец. „Прогнозиране и планиране”, бяха в екип, разработващ идея за единна електронна платформа за ученици, която едновременно поддържа електронни дневници и подпомага учениците за тяхната извънкласна подготовка. Благодарение на своята идея, те спечелиха трета награда. Аделина Петкова взе участие в екип, предлагащ инвестиране в насаждането на китайското дърво пауловния, което само след няколко години стига до размери, оптимални за добив на дървесина, която се използва в производството на биомаса, пелети, мебели и материал за къщи. Листата му, които достигат до 50-60 см широчина, намират приложение във фармацевтичната индустрия. Със своята идея тя и нейният екип получиха специалната награда за устойчиво развитие. Екипът на Ани Райкова от спец. „Финанси” разработи иновативна технология, представляваща Софтуерно приложение за онлайн покупка на облекло ” iMirror”: материален носител, под формата на малко огледало, с touch screen, с вградено приложение за избор на подходящо облекло. Посредством 3D изображение програмата сканира тялото и по този начин позволява върху изображението да се налагат различни видове дрехи. Самите дрехи са представени под формата на онлайн каталог.

За преподавателите беше предвидена отделна програма за втория ден. За тях беше организирана среща-дискусия, на която се представи опитът на участниците от минали години и фирмите, с които те са спечелили. Всеки от преподавателите представи своите впечатления от програмата и даде идеи и препоръки.