С „Пролетни закачки” стартира пролетния сезон за танцов клуб „СА.НОВЕ” при Стопанска академия

С обновен състав, нови костюми и нова постановка започна пролетния творчески сезон за танцов клуб „СА.НОВЕ” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Създаден преди години от преподавателки и служителки в Академия, сега съставът е допълнен и от трима представители на силния пол – асистент и двама студенти. Според ръководителя на състава и хореограф Елка Иванова, мъжкото попълнение не само допринася за колорита на танцовия състав, но и ще даде възможност за по-разнообразни постановки.

Първата постановка на обновения състав е озаглавена „Пролетни закачки”, в която на фона на шопските ритми момците шеговито задяват момите. Премиерата на новия танц с новите стилизирани костюми бе част от празничната програма за осмомартенското академично тържество, с което изпълнение танцьорите допринесоха за доброто настроение на своите празнуващи колежки.       

С репетициите за новата постановка започна и подготовката на танцовия състав за предстоящи участия във фолклорни събития с конкурсен характер. С настоящия си хореограф танцов клуб „СА.НОВЕ” има до момента три участия в престижни фолклорни форуми и завоюва три отличия – златен медал от Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”, сребърен медал от III Световен шампионат по фолклор „World Folk 2013” и син плакет (най-високото отличие) от Международния фолклорен фестивал „Разиграно оро 2013” в Охрид, Република Македония.


За показаните желание, ентусиазъм и стремеж да съхраняват и развиват българския фолклор и традиции, танцов клуб „СА.НОВЕ” получава подкрепа не само от свои колеги и любители на това изкуство, но и от академичното ръководство на Свищовското висше училище.