С публична лекция катедра „Аграрна икономика” отбеляза професионалния празник на земеделската наука


С публична лекция на тема „Връзка между научните изследвания и развитието на бизнес-организациите в селското стопанство”, катедра „Аграрна икономика” отбеляза  професионалния празник на земеделската наука, който се чества на 25 октомври (Решение 653 на МС/04.09.2006 г.). Гост-лектор бе Михаил Билев – председател на Русенска земеделска камара, член на УС на РСЗК „Дунав-2000” – Свищов, председател на ППК „Старт 93” с. Караманово и общински съветник в ОбС – Ценово. 



В приветствието си към присъстващите студенти и преподаватели, ръководителят на катедрата-организатор подчерта, че темата на публичната лекция пряко кореспондира с проблематиката между приложението на резултатите от научно-изследователската дейност и потребностите на бизнес средата. „Отговорността на преподавателите е повече от важна. От една страна ние сме призвани да подготвяме съвременни специалисти в една приоритетна област на икономиката, а именно селското стопанство, от друга – научните изследвания и творческата ни мисъл трябва да бъдат насочени към решаването на актуални проблеми в областта на агробизнеса”, каза доц. д-р Марина Николова. По думите й, работещата формула е модела на успешно съчетаване на образованието, науката и практиката, за да може да се развива един модерен и ефективен агросектор в България. Според ръководителят на катедрата-организатор, все още активната страна в търсенето на по-силна взаимовръзка с бизнеса е висшето училище в т.ч. отделните катедри в зависимост от спецификата на различните специалности. „Според нас, бизнес организациите все още не полагат достатъчно усилия за постигане на по-ефективни резултати”, заяви доц. Николова, споделяйки мнението и опита на своите колеги.



„Животът и фактите са доказали, че е немислимо да се развива който и да е отрасъл на икономиката, ако не е стъпил здраво на научните изследвания и постижения”, каза още в началото на своята лекция Михаил Билев, като подчерта необходимостта от синергия между земеделската наука и практика.  В паралела, който направи между наука и практика, лекторът даде примери как науката предоставя подходи и инструменти за взимане на адекватни решения, осигурява възможност за прогнозиране и планиране дейността на бизнес организацията, генерира идеи за предприемачески инициативи в селското стопанство. Споделяйки личен опит със студентите, Михаил Билев поясни как практиката определя какви знания и умения трябва да изгради образователната система и как осигурява необходимата информация за научни изследвания по актуални проблеми в агробизнеса. „Жизнено необходима е връзката наука – практика”, каза гост-лекторът и припомни думите на проф. Прянишников, според когото изобилието от торове не може да замени недостига от знания за тяхното използване. Сред примерите, които посочи в своята презентация Михаил Билев за приноса на науката към устойчивото развитие на българското земеделие са още: точен анализ на дейността на земеделските кооперации; разкриване ролята на Общата селскостопанска политика за устойчиво развитие на земеделските кооперации; представяне на възможности за финансиране; набелязване на мерки за намаляване на рисковете в земеделието. 

Темата на публичната лекция предизвика и дискусия между гост-лектора и присъстващите студенти и преподаватели. Отговаряйки на зададени от аудиторията въпроси, Михаил Билев коментира предизвикателствата, които стоят пред развитието на земеделските кооперации в България, възможностите за европейско финансиране, мерките за подкрепа и инвестиции в устойчиво земеделие.
Проведената среща бе част от планираните дейности в научния календар на катедра „Аграрна икономика”.