С тържествена церемония и шествие Стопанска академия чества патронния си празник

8-ми ноември е денят, в който академичната общност в Свищов всяка година изразява своята благодарност и почит към Дарителя Димитър Ценов. На тази дата преди 76 години в присъствието на Цар Борис III, представители на правителството и много граждани, е открито Висшето търговско училище в Свищов. Царят прочита Наредба-закон, която гласи: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”.
 

Тазгодишното честване на патронния празник на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” започна с тържествена церемония пред паметника на Дарителя. Ректорът на Академията – проф. д-р Величко Адамов, архиерейският наместник за Свищов – Димитър Андонов, заместник-ректорите, деканите на факултети и председателят на Студентски съвет бяха посрещнати от присъстващите студенти и преподаватели под звуците на фанфари и съпровод на духовия оркестър към Община Велико Търново.

„В празничния календар на академичната общност на Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов”, 8-ми ноември е сакрална дата, която е изпълнена с изключителен смисъл и съдържание” – каза в празничното си слово Бояна Дюлгерова – председател на Студентския съвет. Тя заяви, че патронния празник през настоящата 2012г. придобива още по-голяма значимост и въздействие, т.к. е белязан от 100-годишнината от дарителския акт на Димитър Ценов. „С акта на своето уникално завещание, този велик българин и възрожденец полага началото на реализацията на своята отколешна мечта – да се основе и издържа едно висше търговско училище в Свищов, което да превърне стария търговски град – люлката на просвещението в България през Възраждането, родното място на Алеко, в неугасващ факел и на висшето образование” – каза още Бояна Дюлгерова. Към идните поколения, тя отправи посланието да уважават и следват академичните традиции, защото те са успешния старт към бъдещето.

Венци пред паметника на Димитър Ценов бяха поднесени от името на ректора, академичното ръководство, студентската общност и от студентската организация AIESEC.


Присъстващите на тържествена церемония студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия участваха в шествие и поклонение пред гроба на Дарителя, който се намира в манастира „Св. Св. Петър и Павел”. Архиерейският наместник за Свищов в съслужение с отец Антон отслужиха заупокойна молитва. Присъстващите почетоха паметта на Димитър Ценов с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на гроба му.


В навечерието на патронния празник двора на манастира и гроба на Дарителя бяха почистени от студенти. В инициативата участваха първокурсници от първа група на спец. „Финанси” и членове на Студентски съвет. Личен пример им даде ректорът – проф. Адамов, който участва в почистването редом със студентите.

През настоящата 2012 г. се навършват три кръгли годишнини, свързани със свищовския родолюбец и велик българин Димитър Апостолов Ценов: 160 г. от рождението му (роден е на 27 декември 1852 г.); 100 г. от направеното на 1 септември 1912 г. завещание за създаване на висшето училище в Свищов; 80 г. от смъртта му (Д.Ценов умира на 21 май 1932 г.).