С тържествена церемония и шествие в Стопанска академия честваха патронния празник

78 години след указа на Цар Борис III за създаване на Висше търговско училище в Свищов, академичната общност в крайдунавския град отново засвидетелства признание, почит, благодарност и уважение към Дарителя Димитър Апостолов Ценов. По повод патронния празник на Стопанска академия – 8-ми ноември, стотици студенти, преподаватели и служители участваха в тържествена церемония пред паметника на Дарителя и в шествие до неговия гроб. 

 

Честването на патронния празник започна с изпълнения на духов оркестър, под чийто съпровод пред паметника на Дарителя бяха посрещнати ректорът – проф. д-р Величко Адамов, Великотърновският митрополит Григорий, зам.-ректорите проф. д-р Любен Кирев и проф. д-р Теодора Димитрова, председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, деканите на четирите факултета и председателят на Студентски съвет.

В словото си за патронния празник, доц. д-р Румен Ерусалимов припомни: „Много преди знаменитата реч на Мартин Лутър Кинг, Димитър Ценов пише до кмета на Свищов „Аз имах една мечта …” и допълва „да направя нещо за своя роден град и за българина, комуто предстои много културна борба”.  

Израснал в гр. Свищов, където е въпрос на чест да дариш от своето богатство за образование, наука и култура, преживял превратностите на живота, натрупал богатството си в чужбина и завърнал се в родината, Димитър Ценов става един от строителите на следосвобожденска България. Той завещава на родния град цялата си собственост – пари, ценни книжа, недвижими имоти за да се създаде Висше търговско училище в Свищов по подобие на германските висши училища... „Дисциплините, които ще се преподават трябва да обгръщат търговските науки, финансовите науки, търговското право, банковото дело, науките по застрахователно дело и др.”. Доказателство за изпълнената мечта и воля на Дарителя е, че вече 78 години Стопанска академия стои като стожер на образованието и науката именно в Свищов – в родния град на Димитър Ценов и в „столицата на учението”, както го нарича Славейков.

 

 

Отчитайки важната роля на изпълнителите на завещанието, доц. Ерусалимов припомни, че на 8-ми ноември 1936 г. лично Цар Борис III прочита в Свищов своята наредба-закон за създаване на Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”. Под ръководството на първия ректор проф. д-р Димитър Бъров, събраният елитен преподавателски състав изготвя учебните планове по европейски образец, каквато е била волята на Дарителя, и обучението започва с 11 преподаватели и 375 студенти.

Вече 78 години Стопанска академия непрекъснато се развива и укрепва. „Тук в унисон с традициите на града винаги е царял новаторки дух” – каза доц. Ерусалимов. Той припомни, че в Стопанска академия за първи път специалностите се диференцират, създадена е първата българска финансова катедра, за първи път започва да се преподава застраховане, въвежда се дистанционното обучение, проведена е първата он-лайн защита на дипломна работа. По думите му, най-голямото богатство на Стопанска академия са хората – всички онези висококвалифицирани преподаватели и служители, които са отдавали и продължават да отдават от своята енергия за каузата, завещана от Дарителя, всички онези над 140 000 дипломирани студенти, които разнасят славата на Стопанска академия по целия свят, както и настоящите възпитаници, обучаващи се в бакалавърски, магистърски и докторски програми. Доц. Ерусалимов цитира настоящия ректор проф. д-р Величко Адамов, който в своя реч заявява, че Стопанска академия е „територия на добрите, на знаещите, на можещите, на лоялните, територия на победителите. Цялата енергия и потенциал са насочени към постигане на основната мисия – качество, доверие, инвестиции в човека”.

Празничното слово завърши с думите на Димитър Ценов, изписани пред аулата на Стопанска академия „Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието, щото българския да върви безспир по пътя на културния напредък към постигането на своя идеал”.

 

 

В знак на признателност към Дарителя Димитър Ценов, венци пред паметника бяха поднесени от името на ректора, академичното ръководство, студентската общност и от студентската организация AIESEC. Присъстващите на тържествена церемония студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия участваха в шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието премина от сградата на Ректората през централния площад „Алеко” и главната улица, покрай Първо българско читалище до  манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където е погребан   Димитър Ценов.

 

 

Великотърновският митрополит Григорий в съслужение с отец Антон отслужиха панихида и заупокойна молитва. Присъстващите почетоха паметта на Дарителя и поднесоха цветя на гроба му.