С тържествени церемонии Стопанска академия дипломира близо 2000 магистри

Диплом за завършена образователно-квалификационна степен „магистър” в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” получиха на тържествени церемонии през месец май близо 2000 икономисти, неикономисти и професионални бакалаври, обучавали се в редовна и дистанционна форми по над 110 магистърски програми. Приветствия към дипломантите от името на Ректора на Стопанска академия – проф. д-р Величко Адамов и от името на академичното ръководство поднесоха зам.-ректорът по обучение и научни изследвания проф. д-р Любен Кирев, председателят на Общото събрание – проф. д-р Данаил Врачовски и зам.-председателят проф. д-р Андрей Захариев.


Сред гостите на церемониите, които поздравиха свищовските магистри бяха още директорът на центровете за магистърско и за дистанционно обучение – доц. д-р Михаил Чиприянов,   директорът на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността – доц. д-р Николай Нинов, ръководители на катедри и на магистърски програми. Заедно с пожеланията към дипломантите за здраве, запомняща се кариера, успехи и победи, официалните гости на тържествата подчертаха приноса на Дарителя Димитър Ценов и припомниха, че Свищов дава на България над 100 първи неща, сред които са първия просветен министър – д-р Георги Атанасович и първия министър на финансите – Григор Начович. Цитирайки слогъна на настоящата мандатна програма –  „Качество, доверие, инвестиции в човека” гостите подчертаха, че инвестициите вложени в човешкия капитал днес са с най-голяма възвръщаемост в сравнение с всички други фактори на производството, както и че процента на безработните лица с висше образование е в пъти по-нисък на фона на общата безработица. Приветствия получиха и  присъстващите на тържествата родители, съпрузи, деца, приятели и близки на магистрите за оказваната подкрепа през годините на обучение.


За една част от дипломантите старта на магистърското им обучение през 2011 г. съвпада с честването на 75-годишнината на Стопанска академия, а друга част – випуск 2012 започват в годината, когато се навърши един век от завещанието на Дарителя Димитър Ценов. Сред дипломиралите се в ОКС „магистър” бе и първият випуск на магистърска програма „Financial Management” (Финансов мениджмънт), по която обучението се провежда изцяло на английски език.

Тазгодишните церемонии по дипломирането на магистрите са белязани и от още един повод за празнуване – 15 години от създаването на Центъра за дистанционно обучение в Свищовската Алма матер. През 1999 г. дистанционната форма на обучение стартира с 45 студенти, а към днешна дата тази образователната технология на 21-ви век е дала възможност на над 22 000 студенти да се дипломират в  ОКС „магистър”. Само през 2013 г. в системата за дистанционно обучение на Стопанска академия са регистрирани логвания от 114 държави от всички континенти на света. Това единствено до момента постижение за висше училище в България прави Стопанска академия номер 1 в страната ни по брой обучени студенти в дистанционна форма и по развивани магистърски програми.

В рамките на церемониите по дипломиране на магистрите бе представена Алумни асоциацията при Стопанска академия, чиято цел по думите на доц. Нинов е „да не се прекъсва пъпната връв” между висшето училище и неговите вече над 140 000 възпитаници. Той информира дипломантите, че след завършването си всеки един получава индивидуално членство в Асоциацията и разясни другите форми за присъединяване или сътрудничество.


За силната връзка с родната Алма матер, изградените приятелства и незабравими спомени от обучението си в Свищов, завършващите споделят и в анкетно проучване, което кариерния център провежда за професионалната реализация и успеваемостта на дипломантите. Сред отговорите на въпроса „Какво са получили в Стопанска академия”, наред с посочените ценни знания и умения за добра кариерна реализация, едно от най-милите и лични признания е, че именно в Свищовската Алма матер част от тях са срещнали „любовта на живота си”.


Емоцията и вълнението от това, че вече държат в ръцете си заслужената диплома на магистър, облечените в академични тоги дипломанти запечатаха чрез множество снимки в аулата на висшето училище, пред паметника на Дарителя и при изпълняване на ритуала по хвърляне на магистърските барети пред емблематичната за Свищов сграда на Ректората.