С тържествени церемонии в Стопанска академия се дипломира випуск 2016

Абсолвентите на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от випуск 2016, завършили образователно-квалификационна степен „бакалавър” по всичките 17 специалности към четирите факултета на висшето училище, получиха своите дипломи. В тържествена атмосфера, облечени с академични тоги и шапки, в аулата на родната Алма матер дипломантите официално финализираха 4-годишния си курс на обучение, изпълнен с десетки изпити, множество тестове, казуси и незабравими моменти. В присъствието на своите родители, близки и приятели, абсолвентите получиха заслужено признание за положения труд през годините.


На тържествените церемонии по дипломиране на бакалаврите от випуск 2016 поздравително слово от името на ректора доц. д-р Иван Марчевски и на академичното ръководство, поднесе зам.-ректорът по учебна дейност, проф. д-р Марияна Божинова. Тя увери абсолвентите, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна професионална кариера в сферата на икономиката, администрацията и управлението на фирмено, общинско, държавно ниво в страната и в чужбина. „Дипломата на Стопанска академия е международно призната и е със висока стойност”, заяви проф. Божинова, но призова абсолвентите да останат в България и тук да търсят своята професионална реализация, защото страната ни има нужда от тях.


В подкрепа на това, че свищовските възпитаници са високо ценени от работодателите, проф. Божинова подчерта, че според рейтинговата система на МОН за българските висши училища, Стопанска академия заема второ място в професионално направление „Икономика” по критерия „престиж сред работодателите”, оставяйки след себе си други 24 висши училища, обучаващи студенти в това направление. Заслужено признание към преподавателския състав, обучавал дипломантите през изминалия 4-годишен период, зам.-ректорът отдаде като посочи, че по други важни критериите от рейтинговата система на МОН – „теоретична подготовка”, „практическа подготовка” и „удовлетвореност от учебния процес”, свищовската академия е на първо място сред всички български висши училища, обучаващи в направление „Икономика”. Проф. Божинова пожела на абсолвентите успешна реализация в професия, която да обичат, и която да ги зарежда с оптимизъм, любознателност, креативност и целеустременост. Тя изрази благодарност и адмирации към родителите на завършващите студенти за помощта и подкрепата, които са им оказвали през годините, и за доверието, което са гласували на свищовското висше училище.

Приветствия към дипломантите по време на осемте тържествени церемонии поднесоха деканите на факултетите и ръководителите на съответните катедри.

Деканите изпълниха и ритуала по полагане на Галилеевата клетва, чрез който абсолвентите с ръка на сърцето тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасат с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си.

Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета” и бяха връчени дипломите. Отличниците на випуска получиха своите дипломи и грамоти от зам.-ректора и от деканите на съответните факултети. Връчването на дипломите бе съпътствано с представяне на всяка една от специалностите относно целта на обучението, осигурените фундаментални и специализирани знания, сферите на кариерна реализация.

В рамките на церемониите, представители на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността презентираха Алумни асоциацията на Стопанска академия, която дава възможност на завършилите студенти да поддържат връзка с родната Алма матер.


Тържествените церемонии по дипломирането на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите.