С тържествено шествие до гроба на Дарителя Стопанска академия отбеляза патронния си празник

                      “... Като принасям своята скромна лепта на народния олтар, свършвам с благопожеланието щото  българският народ да върви безспир по пътя на културния напредък и към постигането на своя идеал...”.
Димитър А. Ценов

С тази идея през 1912 г. Димитър Апостолов Ценов прави  завещание, с което дарява целия си движим и недвижим имот за да бъде основано в родния му град Свищов висше търговско училище “по подобие и образец” на Берлинското Ханделсхохшуле, като в него да се преподават търговски, финансови, банкови и застрахователни науки. Близо четвърт век изтича от изявената воля на Дарителя през 1912 г. до нейното практическо осъществяване през 1936г., когато  на 8-ми  ноември, Цар Борис III тържествено открива Висшето търговско училище в Свищов. От създаването му до днес училището носи името на своя дарител Димитър Апостолов Ценов.

„Има дни, които бележат съдбата на хората за цял живот. Такъв за нас е патронния празник на Стопанска академия „Димитър А.Ценов”. Днес той е по-специален, защото се отбелязва в годината, в която честваме нейния достолепен 75-годишен юбилей”. Това заяви в тържественото си слово пред паметника на Димитър Ценов зам.-ректорът доц.д-р Иван Върбанов.

Церемонията на патронния празник започна пред паметника на Дарителя, където под звуците на изпълнения на духов оркестър, за да изразят почит и признателност се събраха представители на академичната общност, както и гости на съпътстващи прояви по повод юбилея. Официално бе посрещнат ректора на Академията проф.д-р Величко Адамов, придружен от заместник-ректорите и деканите на факултети.

В знак на признателност към делото на Димитър Ценов, венци пред паметника бяха поднесени от името на ректора, от името на академичното ръководство, на студентската общност и от студентската организация AIESEC.

След тържествената церемония, присъстващите стотици преподаватели, докторанти, студенти, служители и работници в Академията, гости се отправиха към гроба на Димитър Ценов. Шествието премина от Ректората през площад „Алеко”, по улица „Цар Освободител” до манастира “Св.Св.Петър и Павел”, където се намира гроба на Дарителя. Панихида в памет на Димитър Ценов, отслужиха великотърновския митрополит Григорий и свищовски свещеници. Цветя на гроба на Дарителя, поднесоха ректорът, зам.-ректорите, преподаватели, служители, студенти, граждани и гости на Свищов.

В деня на честването на патронния празник се състоя и церемония по откриване и освещаване на нова учебна база „Проф. Димитър Бъров”, която е в обновената сграда на колежа по икономика. Новата учебна база на Стопанска академия включва Център за магистърско обчение, Център за следдипломно и факултативно обучение и Център по професионално обучение.

Трикольорната лента за откриване на новата учебна база преряза ректорът на Академията, проф.Адамов.  Великотърновският митрополит Григорий и архиерейският наместник Димитър Андонов отслужиха благослов и осветиха обновената сграда.