СА „Д.А.Ценов” – домакин на второто поредно издание на Национално ученическо състезание по банкиране

Възпитаници на 14 средни икономически училища в България участваха във второто поредно издание на Национално ученическо състезание по банкиране, което се проведе на 5 и 6 декември в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Състезанието се провежда като част от концепцията на ръководството на висшето училище в Свищов по изпълнение на поетия към представителите на средните икономически училища в страната ни, ангажимент за тясно сътрудничество в областта на икономическата наука и образование. Организатор на проявата е първата българска финансова катедра – катедра „Финанси и кредит” при Стопанска академия в съорганизаторство с Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността (АЦККВО).


Състезанието откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова, която е и ръководител на магистърска програма „Банков мениджмънт”. От името на ректора – проф. д-р Величко Адамов и от името на академичното ръководство, проф. Димитрова приветства учениците и придружаващите ги учители. „В седмицата, в която беше връчен националния приз „Банкер на годината” и седмица, след като бяха връчени националния приз „Мисис икономика” и „Мистър икономика” на възпитаници на Стопанска академия, аз имам удоволствието да ви приветствам с „добре дошли” в Свищовската Алма матер, която е дала на България и на света над 140 хиляди възпитаници, успешно реализирани в сферата на икономиката, администрацията и управлението” – каза проф. Димитрова. Обръщайки се към учениците тя заяви, че в двата дни на състезанието те ще имат възможност да се убедят в „магията на финансовата наука”, да усетят академичната атмосфера на Свищов и да премерят сили „с най-добрите от най-добрите”. Приветствия към участниците в състезанието отправиха още деканът на факултет Финанси – проф. д-р Румяна Лилова и ръководителят на катедра „Финанси и кредит” – проф. д-р Андрей Захариев.


В тазгодишното издание се включиха ученици от: Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект” гр.Плевен; Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” в Благоевград;  ПГИ гр. Шумен; Национална търговско-банкова гимназия – София; Търговска гимназия „Васил Априлов” – Червен бряг; Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – Монтана; ФСГ „Атанас Буров” – Хасково; Търговска гимназия – Бургас; Национална търговска гимназия – Пловдив; Професионална гимназия по икономика „Рачо Стоянов” – Дряново; ПГИ „Робер Шуман” – Разград; Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство – Враца; Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” – Силистра и Държавна търговска гимназия „Д. Хадживасилев” – Свищов. Участниците от едно училище бяха разпределени на случаен принцип в различни екипи по четирима души. Всеки от 14-тте екипа носеше името на българска банка, което бе изтегляно чрез жребий. Ученическите отбори имаха ментори в лицето на изявено студенти от Стопанска академия – част от които бяха участници в първото издание на състезанието преди една година, а днес вече са студенти в Свищовската Алма матер.


Като мениджърски екип на търговска банка, всеки отбор трябваше да разработи креативна банкова стратегия за пазарно утвърждаване чрез формулиране на иновативни банкови решения в област дистанционно банкиране. Как са се справили учениците със заданието оценяваше жури с председател проф. д-р Теодора Димитрова. Членове на журито бяха проф. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Николай Нинов – директор на АЦККВО, ас. Иван Маринов от катедра „Финанси и кредит” и ръководителите на банковите офиси в Свищов, подкрепили инициативата: Венелин Ималов - Банка Пиреос; Пламен Георгиев - Общинска банка; Павлин Станчев – Райфайзенбанк; Кирил Кирилов – ОББ; Цоло Цоловски – ДСК; Пламен Пенков - Societe Generale Експресбанк. Основните критерии, по които мениджърските екипи бяха оценявани са иновативност, ефективност, приложимост, презентиране и аргументация. Обявяването на резултатите и церемонията по награждаване се състояха в Деня на банкера – 6 декември.

Голямата награда на Ректора на Стопанска академия, която подобаващо за банкери имаше и парично изражение, спечели отборът „Банка Пиреос” с ментор финансиста от 4 курс Кирил Пенков и учениците Вероника Димитрова – Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект” гр.Плевен, Василена Секулова – Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев” в Благоевград, Инна Николова – ПГИ гр. Шумен и Владимир Великов – Професионална гимназия по стопанско управление, администрация и услуги „Атанас Буров” гр. Силистра. Всеки член на екипа получи наградата си и сертификат лично от ректора на Академията проф. д-р Величко Адамов. Освен голямата награда на състезанието, отборът получи и наградата на банката, под чието име се състезава.

Награди бяха връчени от катедра „Финанси и кредит”, от петте магистърски програми в направление „Финанси” , от АЦККВО и от участващите банкови институции.


В рамките на двудневното Национално ученическо състезание по банкиране се проведе и методическа кръгла маса – дискусия на тема „Формиране и надграждане на ключови компетенции по финанси и банково дело: средно професионално образование, ОКС „бакалавър”, ОКС „магистър” и ОНС „доктор” – 2013”. В дискусията участваха представители на факултет „Финанси” в Стопанска академия, учители от 14-тте средни училища и представители на банковия сектор.