СА „Димитър А. Ценов” – единственото висше училище-участник в 55-годишния юбилей на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Петрич

На 1 април 2015 година, в читалище „Братя Миладинови-1914” в град Петрич, се проведе тържественото събрание-концерт по случай навършването на 55 години от основаването на местната Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”. Сред официалните гости, поканени на празника на професионалното училище, освен временно изпълняващият длъжността началник на РИО – Благоевград г-н Васил Павлов, кмета на Община Петрич г-н Вельо Илиев и зам. кмета по хуманитарни дейности г-н Николай Георгиев, беше и директора на Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността при СА „Димитър А. Ценов” - Свищов – доц. Николай Нинов. Юбилеят беше уважен още от директори на училища в община Петрич, Сандански и Гоце Делчев. Присъстваха много родители, бивши учители и ученици.


         
Точно в 10.30 часа под маршовите звуците на „Тих бял Дунав”, последвани от химна на РБългария и химна на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Петрич, в който се пее:

„Едно училище на хълма
ме вика с твоя глас, любов!
Едно училище – надежда
едно училище – крило.
И как хубаво, Златаров,
че открих на този връх.
В това училище прастаро
живее светлия ти дух.
Бъди честит, бъди възторжен,
ти, който идваш, идваш тук!
Назад е просто невъзможно,
защото ставаш, ставаш друг.
По-искрен, по-добър, човечен –
сърцето ти, превърнал в зов.
Бъди  Златаровец  и вечен
бъди светилниче – любов!”


бяха внесени училищните знамена и беше поставено началото на тържественото събрание-концерт.

„Вие сте най-доброто, което може да има едно училище. Голямо, благодаря! ”, с тези думи се обърна директорът на елитното школо в Петрич инж. Светла Данаилова към всички присъстващи. В своята встъпителна реч, тя запозна присъстващите с историята, настоящето и очерта визията за бъдещото развитие на управляваното от нея професионално училище.
Последва обръщение на временно изпълняващият длъжността началник на РИО – Благоевград г-н Васко Павлов. Той се обърна към колектива на училището с най-добри пожелания за успехи, каквито петричката гимназия, е показвала през годините си на съществуване. „А те не са никак малко за училище от такъв тип на професионално обучение”, изтъкна от името на екипа на образователния инспекторат, той. ”Съвременният образ, който има ПГИТ се дължи на всички вас –ученици, учители. Признателност към доказаните професионалисти, които работят в училище, и на вас ученици, без които не можем”.
На свой ред кметът на община Петрич – г-н Вельо Илиев в трогателна реч заяви: „Пожелавам за 55 годишния юбилей преди всичко здраве, професионални успехи, на които се радва и в момента училището, а на вас ученици да го помните винаги, защото то ще остави завинаги у вас незабравими спомени. Те ще са сред най-хубавите ви, повярвайте!” Градоначалникът подари на ръководството в лицето на директора инж. Данаилова, изящна картина на известен петрички художник.


Веднага след него, думата беше дадена на представителя на Свищовската Алма матер – доц. Нинов, който поднесе поздравителен адрес от името на Ръководството на Висшето училище и изнесе кратка поздравителна реч, в която подчерта необходимостта от поддържане и развиване на бъдещи активни партньорски отношения между двете образователни институции. Запознавайки присъстващите с възможностите за обучение и отбелязвайки основната мисия, която следва Стопанска академия – „Качество, доверие, инвестиции в човека”, директорът на АЦККВО, отправи покана към випуска, чието дипломиране предстои през тази година, да се влее в редиците на Свищовското висше икономическо училище. Поканата бе приета изключително радушно от публиката. Под радостните аплодисменти, представителя на СА „Димитър А. Ценов”, която между впрочем се оказа единственото висше учебно заведение в страната, уважило юбилея на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Петрич, поднесе поздравителния адрес, красив букет с цветя и връчи на директорката инж. Светла Данаилова, комплект с научна икономическа литература – дарение от името на СА „Димитър А. Ценов” – Свищов. Последваха поздравителни адреси по случай празника – от министъра на образованието, председателя на Съюза на българските учители, както и редица публични институции и частни фирми.

Специално за годишнината на професионалната гимназия, беше представен филма „55 години вяра, труд и всеотдайност”, в кадри от който беше акцентирано на отличните партньорски отношения между Стопанска академия и ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” гр. Петрич и бяха демонстрирани завоюваните успехи на възпитаниците на петричката гимназия в провелото се на 7 и 8 февруари 2014 година в гр. Свищов, второ издание на  Нацонално ученическо състезание по управление на проекти.
За да поздравят професионалната гимназия, на сцената се изявиха още: ансамбъл „Гайтан” с ръководител Йордан Николов, който е бивш възпитаник на училището; солови изпълнители; танцов състав за модерни танци и рецитатори.
Събитието бе отразено от редица местни и регионални медии, а материали за него бяха публикувани в социалните мрежи, интернет сайтове и радио и телевизионни предавания.

За повече информация виж:
http://www.blagoevgrad.utre.bg/2015/04/02/310629-pgit_prof_d_r_asen_zlatarov_otbelyaza_55_godini
http://www.radiobella.com/news/item/3451-55-години-пгит-проф-д-р-асен-златаров-град-петрич.html