„СА.НОВЕ” отново завоюва за Стопанска академия призово отличие в международен фолклорен фестивал

Най-високото отличие – син плакет, завоюва танцов клуб „СА.НОВЕ” при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” от участието си в Международния фолклорен фестивал „Разиграно оро 2013”, който се проведе в гр. Охрид, Република Македония. Фестивалът, организиран от фолклорен ансамбъл „Филиграни” - Охрид, съвместно с Министерството на културата и Община Охрид, е с традиция в популяризирането на културното богатство по света. В тазгодишното – седмо издание на фестивала участваха над 50 състава с около 2000 изпълнители от 12 държави, които с песни и танци представиха фолклора на своята родина.


През първия ден участниците дефилираха по кея на Охридското езеро, където под развените трибагреници българските изпълнители бяха топло приветствани от македонските зрители с „братя българи”. В състезателната програма танцов клуб „СА.НОВЕ”, съставен от преподавателки и служителки в Стопанска академия, участва с два танца. Изпълнението и впечатляващата хореография на танците „Пъстър гайтан” и „Хороводна въртележка”, съчетаващи елементи от различни фолклорни области на България, нареди свищовските дами сред призьорите.


Според регламента на фестивала, със син плакет се награждават най-добре представилите се състави. В тазгодишното издание на международния форум, български състави оглавиха челната тройка, сред които е и танцов клуб „СА.НОВЕ” с ръководител Ели Иванова.


„Разиграно оро 2013” бе вторият състезателен форум, в който участваха свищовските танцьорки от сформирането на състава. Още при първата си поява на сцена – в IV Национален шампионат по народни изкуства „Евро фолк 2013”, „СА.НОВЕ” завоюва златен медал, с което спечели и правото да участие в III Световен шампионат по фолклор „World Folk 2013”, който ще се проведе в края на м. август в гр. Несебър.

В рамките на тридневния Международния фолклорен фестивал в Охрид се състоя и среща под надслов „Фолклора на славянските народи”, при която представители на всеки участващ състав гостуваха на секретаря на Общината. По време на срещата бяха представени отделните държави, градовете от които са участниците и самите състави. Свищов и Стопанска академия представи директорът на Студентски дом на културата – Маргарита Дончева. С краткото си експозе тя провокира интерес не само към крайдунавския възрожденски град, съхранил и до днес духа, ценностите и традициите на плеяда родолюбиви българи, но и към висшето училище, носещо името на своя дарител Димитър Апостолов Ценов. „Свищов е уникален университетски град с традиции в образованието, богато културно и историческо наследство, ясна визия за бъдещето и стремеж към духовно извисяване” – каза пред представителите на 12 държави директорът на Студентски дом на културата. Маргарита Дончева поздрави организаторите на международния форум от името на ректора и на академичното ръководство на Стопанска академия, като подчерта значението на фестивала за съхраняване на фолклорните традиции на славянските народи.

След завръщането си от Охрид, участниците и ръководителят на „СА.НОВЕ” за пореден път изказаха благодарност към ръководството на Свищовската Алма матер за подкрепата, която получават при съхраняването,  развитието и популяризирането на фолклорното ни богатство.