СЪВМЕСТЕН НАУЧЕН ФОРУМ НА ФИНАНСОВИТЕ КАТЕДРИ В СОФИЯ И СВИЩОВ

 В периода 28-29.09.2012 г. в гр. Равда се проведе съвместна научна конференция на финансовите катедри в УНСС и СА „Д. А. Ценов”. Конференцията бе на тема „Финансовата система на България в контекста на турболенциите в Европа” и се реализира с финансовата подкрепа на научни проекти, ръководени от проф. д-р Милети Младенов от УНСС и доц. д-р Андрей Захариев от СА „Д. А. Ценов”. В нея се включиха учени от България, Италия и Великобритания.
 

 На конференцията се развиха идеи и се представиха критични анализи за състоянието на българската финансова система в условията на финансово-икономическите сътресения в Европейския съюз. Доклад­чиците от свищовска страна (доц. д-р Андрей Захариев, доц. д-р Стефан Симеонов, доц. д-р Божидар Божинов, доц. д-р Жельо Вътев и гл. ас. д-р Александър Ганчев) представиха свои изследвания в областта на икономическия растеж, банковата система и капиталовия пазар.
Форумът постави началото на нов етап от партньорство между водещите научни центрове по финансови науки в България. Пред участниците в научните сесии доц. д-р Стоян Александров – ръко­во­дител на катедра „Финанси” в УНСС констатира нале­жаща потребност от провеждане на подобни съвместни научни инициативи между финансовите катедрите в София и Свищов, които трябва да добият ежегоден характер. От страна на Свищовската финансова катедра, чрез ръководителят на катедра доц. д-р Андрей Захариев, бе отправена покана за участие на учени от катедра „Финанси” и студенти от специалност „Финанси” на УНСС в предстоящите чествания на 60 годишнината от създаването на първата българска финансова катедра – катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”.