Съюзът на учените в България – клон Свищов преизбра своето ръководство и за следващия 4-годишен мандат

Отчетно-изборно събрание проведе Съюза на учените в България – клон Свищов. Общото събрание работи по дневен ред от четири точки. Отчет за дейността на Съюза на учените в България – клон Свищов през периода 27.11.2017 г. – 06.12.2022 г. направи председателят доц. д-р Красимира Славева, който бе приет единодушно от присъстващите в залата.

Относно организационно състояние на местната структура, бе отчетено увеличение на членския състав, който към 06.12.2022 г. наброява 95 души, от които 27 са новоприети членове. Говорейки за основните сфери на дейност доц. Славева подчерта, че целта е утвърждаване на СУБ – клон Свищов като организация с нестопанска цел, която допринася със своята дейност за развитието както на СУБ, така и на Стопанска академия „Д. А. Ценов“, тъй като преобладаващата част от членския състав е част от академичния състав на Свищовското висше училище. Сред отчетените дейности бе проведената в Академията научно-практическа конференция „Икономиката на България – 30 години след началото на промените“, посветена на 75-годишнината на Съюз на учените в България. Сборникът с доклади от конференцията, в обем от 740 страници, е регистриран в Националния референтен списък на съвременни български научни издания с научно рецензиране на НАЦИД. „Членовете на бюрото на СУБ активно участваха в текущата дейност и постигнатите резултати са благодарение на екипната работа и отговорното отношение“, подчерта доц. Славева. Тя сподели още, че клонът на СУБ в Свищов работи в условия на много добра комуникация с Централното управление на СУБ и лично с председателя на СУБ, и изказа благодарност към ректора и академичното ръководство на СА „Д. А. Ценов“ за оказваната подкрепа. В направения отчет бяха включени също участия в мероприятия, организирани от централното управление на СУБ и финансовото състояние на местната структура.
Според доклада на контрольора за дейността на Бюрото, който бе приет от членовете на Общото събрание, няма нарушения и дейността на СУБ – клон Свищов съответства на действащите разпоредби.

По трета точка от дневния ред, Общото събрание проведе избор на Бюро на Съюза на учените в България – клон Свищов. Преизбрани бяха доц. д-р Красимира Славева за председател, доц. д-р Христо Сирашки – зам.-председател, гл. ас. д-р Зоя Иванова – секретар и членове проф. д-р Атанас Атанасов и доц. д-р Любка Илиева, а за контрольор – доц. д-р Пепа Стойкова. За пълномощник в Общото събрание на пълномощниците на СУБ бе избрана доц. д-р Красимира Славева като председател на Съюза на учените в България – клон Свищов.