Счетоводители победиха в четвъртото издание на „Състезание по знания” в Стопанска академия

За четвърта поредна година Студентски съвет при Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира „Състезание по знания” за възпитаниците на Свищовското висше училище. На „терена на знанията” в тазгодишната надпревара сили премериха 12 отбора с по трима студенти от различни курсове и специалности.


С пожелание за успех към участниците, състезанието откри зам.-ректорът – проф. д-р Любен Кирев. Той поздрави организаторите за инициативата и подчерта, че при икономика, основана на знанието, то е основния ресурс, основен фактор и основен продукт на производството. „Знанието става необходимост, знанието става потребност” – каза проф. Кирев като поясни, че в момента знанията се удвояват на всеки 15 години.

Състезанието по знания бе организирано в три кръга. В първия, където надпреварата бе на принципа „всеки срещу всеки”, отборите отговаряха на затворени въпроси от 10 области –  „География”, „Европейски съюз”, „Икономика”, „История”, „Кино”, „Музика”, „Политика”, „Спорт”, „Наука и Технологии”, „Изобразително изкуство”. Във втори кръг студентите трябваше да познаят лика на световноизвестна личност от категориите: политици, икономисти, български революционери, актьори, музиканти, учени, предприемачи, иноватори, спортисти и писатели. Освен съобщаване на верния отговор, организаторите бяха подготвили и интересна информация за всяка личност от снимките, което обогати познанията и на публиката. В последния кръг отборите отговаряха на 9 въпроса ( 6 затворени и 3 отворени) и решаваха логическа задача.

На финала се състезаваха „Мускетарите” и „Калитарите” – двата тима събрали най-много точки от предходния етап. Първо място завоюва отбор „Мускетарите”, в чийто състав бяха студенти от специалност „Счетоводство и контрол” – капитан Георги Боболов (2 курс), Денислав Маринов (4 курс) и Синан Чакъров (4 курс). В отбор „Калитарите” с капитан Христо Христов от Магистърска програма „Финансов мениджмънт” се състезаваха Евелина Иванова от същата МП и четвъртокурсника Йордан Аразов от спец. „Международни икономически отношения”.


Класиралите се на първите три места студенти получиха поименни грамоти и книги с икономическа насоченост. За всички участници в състезанието по знания организаторите осигуриха грамоти и предметни награди с логото на Стопанска академия. Доволни от състезанието останаха не само организатори и  участници, но и публиката, която получи като подарък много нови знания в различните области.