Сертификати за езикова подготовка връчи Стопанска академия на свищовски ученици

Сертификати за езикова подготовка по испански език връчи Стопанска академия „Димитър А. Ценов” на ученици от Професионална гимназия по лека промишленост и строителство. Свищовските средношколци проведоха 5-месечен езиков курс в академичния Център за професионално обучение. Езиковата им подготовка е част от дейностите по проект „Средиземноморска кухня – испанският опит в ресторантьорството”, реализиран по програма „Еразъм+” от гимназията, по който 10 ученици ще проведат двуседмична производствена практика през месец юли в испанския град Валенсия.

В езиковия курс бяха включени 12 средношколци от професия „Ресторантьор”, специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения”, избрани на първи етап от подбора. Обучението включваше изучаване на испански език, ниво А1 – развитие на комуникативните умения, усвояване на специализирана технология в областта на туризма и по-конкретно ресторантьорството.

Обучението на учениците в Стопанска академия завърши с връчване на сертификати за успешно проведена езикова подготовка по испански език. Сертификатите връчи зам.-ректорът проф. д-р Любен Кирев като пожела на учениците приятни мигове във Валенсия и да покажат своите знания и умения пред испанските партньори.


Сред гостите на официалната церемония, които поздравиха учениците, бяха зам.-кметът на община Свищов Емил Димитров,  доц. д-р Пенка Шишманова – директор на Центъра за професионално обучение към Стопанска академия, директорът на ПГ по ЛПС – инж. Веска Николова и Луис-Густаво Контрерас – ръководител на Испански център във Велико Търново и преподавател на групата от средношколци. Л. Контрерас награди най-прилежните си курсисти с грамоти от Испанския център и им пожела да бъдат уверени в себе си, в своите знания и да изкарат една незабравима практика в Испания.


Езиковата подготовка, която учениците получиха в Стопанска академия, ще спомогне за по-успешното провеждане на производствената практика в Испания. В рамките на мобилността им по проекта, свищовските ученици ще работят в испански ресторанти, напътствани от местни наставници.