Синдиката на работещите в Стопанска академия към КНСБ преизбра своя председател и за следващия мандат

Отчетно-изборна конференция на Синдиката на работещите в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – пълноправен член на НБС „ВОН” – КНСБ, се проведе в Свищовското висше училище. Гости на конференцията бяха доц. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншови синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ, проф. д-р Данаил Врачовски – председател на Общото събрание на Стопанска академия и първи председател на синдикалната организация в Свищовското висше училище, доц. д-р Маргарита Кръстева – председател на синдикалната организация в УНСС.


Приветствие от името на Ректора на Стопанска академия –  проф. д-р Величко Адамов към делегатите на конференцията и към гостите поднесе проф. Врачовски. „Академичното ръководство изключително цени работата на синдикатите в Стопанска академия, които са солидна опора за защита на човешките права, на социалната солидарност и социалната сигурност на работещите в нашето висше училище” – заяви проф. Врачовски. Своята висока оценка за дейността на синдикалната организация той даде и чрез един „символичен” подарък.  Проф. Врачовски сподели, че от създаването на Синдиката в Стопанска академия пази знаме, получено от Министерството на образованието с надпис „колектив първенец” и ритуално подари тази „реликва” на настоящата структура.

В своето изказване, председателят на Националния браншови синдикат „ВОН” – КНСБ, доц. Вълчева също оцени високо дейността на Синдиката на работещите в Стопанска академия. Тя подчерта, че това е една от най-големите синдикални организации в системата на браншовия синдикат, от чийто опит взаимстват много други структури.

В Синдиката на работещите в Стопанска академия при НБС „ВОН” – КНСБ към настоящия момент членуват 410 души, или 72% от преподавателите и служителите на трудов договор, посочи в отчетния си доклад за изминалия мандат 2009 – 2014 г. председателят на Синдикалния комитет доц. д-р Анелия Радулова. По думите й, акцент в работата на Синдиката е реализиране ефективен социален диалог насочен към решаването на въпроси, касаещи  трудовите и осигурителните отношения на работниците и служителите, които не са уредени с повелителните разпоредби на закона – заетост, заплащане и условия на труд.


За отчетния период са сключени три колективни трудови договора „в условията на ползотворен и освободен от напрежение партньорски диалог”. В този аспект, доц. Радулова очерта обективните и специфичните проблеми, които ограничават провеждането на адекватна политика по колективно трудово договаряне и посочи, че най-същественият проблем пред провеждане на активна политика по доходите в Стопанска академия е „хроничното недофинансиране, резултат от традиционно неглижиране от страна на управляващите, на проблемите, свързани с финансирането на висшето образование”.

В рамките на конференцията бе направен и отчет на Контролния съвет на синдикалната организация. Доклада за изминалия период представи председателят на КС – доц. д-р Пенка Горанова. След дадената възможност за обсъждане и приемане на направените отчети за изминалия  мандат, делегатите пристъпиха към избор на ръководните органи. За председател на Синдикалния съвет с пълно мнозинство бе преизбрана доц. Радулова, а зам.-председател и през следващия мандат ще бъде доц. д-р Пламен Йорданов. Делегатите на конференцията преизбраха и доц. Горанова за председател на Контролния съвет.