Синдикатът на работещите в Академията към НБС „Висше образование и наука” – КНСБ проведе годишното си отчетно събрание

В зала „Ректорат“, на 21 ноември 2023 г., се проведе годишното отчетно делегатско събрание на Синдиката на работещите в Стопанска академия „Д. А. Ценов” към Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” – КНСБ. В събранието взеха участие 31 делегати, а останалите членове на синдикалната организация имаха възможност да се включат онлайн чрез платформата BigBlueButton. По покана на Синдикалния комитет, на събранието присъства ръководството на Академията в лицето на ректора проф. д-р Марияна Божинова, финансовия директор доц. д-р Марин Маринов, главния счетоводител Валерий Александров и помощник-ректора Венцислав Танев.

Водещ на събранието бе доц. д-р Маргарита Шопова, председател на Синдикалната организация. Отчетът за дейността на Синдикалния комитет на Синдиката на работещите в СА „Д. А. Ценов” – Свищов към НБС „ВОН” – КНСБ за периода 01.11.2022 г. – 31.10.2023 г. бе представен от доц. д-р Маргарита Шопова, доц. д-р Любка Илиева и гл. ас. д-р Зоя Иванова. По-важните акценти в него бяха свързани с постигнатите резултати от водените преговори и постигнатите увеличения на основните работни заплати за академичния и неакадемичния състав, от участията на Синдикалния комитет в национални синдикални съвети, от участията в работни комисии за актуализиране на вътрешни правилници и документи. Отчетен бе ръст в числеността на членовете на синдикалната организация.
Доц. д-р Пепа Стойкова, председател на Контролния съвет към Синдиката, представи доклад за дейността на Синдикалния комитет за отчетния период. Заключението от контролната дейност е, че не са констатирани нарушения в дейността на Синдикалния комитет. След положителните констатации на Контролния съвет, делегатите приеха единодушно отчета на Синдикалния комитет и доклада на Контролния съвет. Поради възникнала необходимост от попълване състава на Контролния съвет, членовете на събранието избраха за нов негов член Антоанета Христова.

След организационните въпроси, доц. д-р Маргарита Шопова представи резултатите от отправените в рамките на миналогодишното събрание въпроси към ръководството на Свищовската академия. Голяма част от проблемите са намерили решения през изминалата година: извършените медицински прегледи на работещите в Академията, разпределените средства по СБКО за предходните години, подготвените ваучери за храна. За нерешените проблеми председателят на Синдикалната организация отправи въпроси към присъстващите представители на ръководството. Проф. д-р Марияна Божинова запозна присъстващите с очакваните трудности, причина за които е недофинансирането на висшето училище чрез проекто-бюджета за следващата година. Намаляването на бюджета за висше образование не само ще породи проблеми за покриване на сегашните нива на работни заплати, но ще ограничи възможностите за модернизиране и реновиране на материално-техническата база на Академията. Отношение взеха финансовият директор доц. д-р Марин Маринов, главният счетоводител Валерий Александров и помощник-ректорът Венцислав Танев, които докладваха както за предприетите мерки по повдигнатите въпроси от миналогодишното събрание, така и за планираните решения по сега отправените въпроси и очертани проблеми.

В заключение доц. Шопова призова синдикалните членове да подкрепят инициираната от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука” - КНСБ на 30 октомври 2023 г. Петиция за ред, законност и достойно финансиране на висшето образование и науката в България, в която синдикалистите настояват пред Министерството на финансите, Народното събрание, Министерството на образованието и науката финансирането на висшето образование и науката чрез държавния бюджет да гарантира осъществяването на политиките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование за периода до 2030 г.