Синтезът между теория и практика при разработването на учебни пособия дискутираха преподаватели от Стопанска академия с немски професор

Проф. д-р Роналд Айзен – бивш преподавател от Гьоте университет във Франкфурт на Майн, гостува в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Визитата на немския учен в Свищов бе по покана на академичното ръководство в следствие на дългогодишни партньорски взаимоотношения.

По време на среща с членове на катедра „Застраховане и социално дело” (ЗСД), проф. Айзен представи английското издание книгата „Икономика на застраховането”, в която е съавтор с проф. д-р Петер Цфайфел от университета в Цюрих. Под формата на беседа, гостът и домакините обсъдиха редица въпроси, засегнати в представената книга като: същност на застраховането и неговата роля в икономиката; дефиниране на риска и методи за неговата оценка; инструменти на рисковия мениджмънт и начини за измерване на тяхната ефективност; застрахователни пазари и асиметричната информация; надзор върху застраховането. Част от дискутираните теми са свързани с преподавани дисциплини на студентите от спец. „Застраховане и социално дело” в Стопанска академия.  Членовете на катедрата обсъдиха с проф. Айзен и възможността за разработване на нови учебни пособия за свищовските студенти по подобие на представената книга чрез синтез между теория и практика.


По време на визитата си, немският учен се срещна и с ректора на Свищовското висше училище. Проф. д-р Величко Адамов подкрепи идеята за продължаване на сътрудничеството между Стопанска академия и бившия преподавател от Гьоте университет – проф. д-р Роналд Айзен.