Софтуерен инженер от британска фирма обучава свищовските студенти

Семинарно занятие  на тема „Възможности на езиците C++ и C# за разработване интерактивни графични приложения” се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Гост-лектор беше Йордан Гюрчев, главен софтуерен инженер в Hardlight - Великобритания, поделение на Sega Europe, специализирана в разработването на компютърни игри. Йордан Гюрчев е бивш възпитаник на специалност „Бизнес информатика” в Свищовската академия. Освен  студенти от III курс на специалност „Бизнес информатика” по дисциплината  „Приложно програмиране”, на събитието присъстваха и преподаватели от едноименната катедра.

Представяйки накратко компанията, в която работи и своя професионален опит, лекторът обясни, че мобилните устройства променят пазара на компютърните приложения, в това число и на компютърните игри и компаниите, разработващи такива приложения се ориентират към създаване на продукти за мобилни устройства. В основната част на своето изложение Гюрчев направи сравнение на езиците за програмиране C++ и C#. Той накратко обясни обектно-ориентираната идеология на двата езика за програмиране, посочи предпоставките за преминаване към C# за писане на компютърни игри,  обясни на студентите за производителността на C# при създаване на софтуерни продукти и изтъкна проблемите, които възникват, когато се пишат софтуерни приложения с езици за програмиране от високо ниво. Специалистът от практиката запозна свищовските студенти с особеностите на мобилните устройства при изпълнението на компютърни игри. Йордан Гюрчев представи платформата за разработване на компютърни игри – Unity и демонстрира на студентите някои от проектите на компютърни игри, в разработването, на които той е участвал.


В края на срещата студентите имаха възможност да зададат въпроси към гост-лектора. Семинарното занятие на тема „Възможности на езиците C++ и C# за разработване интерактивни графични приложения” се реализира в изпълнение на ангажиментите по проект BG051PO001-3.1.07-0019 „Нови знания и умения за успешна професионална реализация  на студентите от СА „Д. А. Ценов” – Свищов”.