Социалният министър и зам. министър на финансите откриха новата учебна година в СА "Д. А. Ценов"

Новата учебна 2011-2012 година в Стопанска академия „Димитър А.Ценов“ бе официално открита (на 26.09.2011) с академично тържество, на което присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов и заместник-министъра на финансите Вла­дислав Горанов – възпитаник на свищовската Алма матер. Сред гостите на тържествената церемония бяха четирима депутати, тримата от които са от Великотърновски регион – Христо Христов, Аспарух Стаменов и Евгени Стоев, и Емил Димитров.

В обръщението си към първокурсниците и академичната общност, ректорът проф. Величко Адамов (четирикратно удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза”) подчерта, че 2011г. е знаменателна за Стопанска академия, т.к. се честват 75 г. от основаването на свищовското висше училище. „Стопанска академия е третия по престиж ВУЗ в страната“ – каза проф. Адамов и припомни, че днес висшето училище посреща 76-тия си випуск. По думите му обаче, „това едва ли би било възможно без щедрия жест на Дарителя Димитър Ценов“. Приветствайки първокурсниците, проф. Адамов ги увери, че СА е мястото, където те ще се изградят като добри професионалисти, които със своите знания и умения ще бъдат готови да отговарят на предизвикателствата на времето, а и ще бъдат конкурентно­способни на пазара на труда. „От днес вие сте част от историята на една академия с традиции, една академия, чиито възпитаници винаги имат добра реализация” – заяви ректорът проф. Адамов.

Приноса на свищовската академия за българската икономика подчертаха в приветствията си и гостите на официалната церемония. Според социалния ни министър, „академията в Свищов през тези 75 години даде много кадри на България както в политиката, така и в икономиката“. Говорейки за икономика, Тотьо Младенов информира и за някои дейности на социалното министерство, насочени към пазара на труда за младите хора. Той съобщи, че до края на месец октомври над 1300 млади висшисти ще бъдат назначени в държавната и в общинските администрации. Освен това социалното ни министерство е разработило и вече действа програма за стажуване в предприятия, предназначено също за млади хора, завършили професионално или висше образование. По тази програма, в продължение на 6 месеца държавата ще осигурява средства за работни заплати и осигуровки на младите специалисти, както и заплащане за наставниците на стажуващите.

Поздравления към първокурсниците и академичната общност отправи и зам.­министъра на фин­ансите Владислав Горанов. Като възпитаник на свищовската Алма матер и видимо развълнуван от факта, че застава пред своите преподаватели, той сподели какво му е дала Стопанската академия. Обръщайки се към първо­курсниците Владислав Горанов заяви, че щом са вече в свищовската Алма матер, те са „свършили половината работа в кариерното си развитие”. По думите на зам. министър Горанов, излизайки с диплома, на която е „щампована със син печат сградата на Ректората”, свищовските студенти до голяма степен са си намерили работа. Той им пожела да си вземат от този град и от своите преподаватели онова усещане, което да ги връща „с трепет и вълнение към студентските години”.

По традиция, при откриването на новата учебна година се състоя церемония по награждаване на първенеца на випуска. Зам. ректорът проф. Любен Кирев съобщи, че тази година СА има не един, а двама пълни отличници – Надя Николаева, специалност „Счетоводство и контрол“ и Петя Златева, спец.“Маркетинг“. Двете дами, завършили ОКС „бакалавър“ с пълно отличие, бяха наградени от Ректора със златни значки – традиция, датираща още от 1940г., с грамоти и икономически енциклопедии. Отличниците получиха и традиционната награда на Община Свищов – грамота и парична награда, които им връчи временно изпълняващия длъжността кмет на Общината – Пламен Александров.

Церемонията по откриване на новата учебна година завърши с обръщение на Великотърновския митрополит Григорий за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма матер.

След церемонията Академичното ръководство и гостите поднесоха цветя пред паметника на Димитър Ценов.