Специалисти от Агенция „Митници” обучаваха свищовски студенти

Майсторски клас за студенти от Стопанска академия „Димитър А. Ценов” проведоха ръководители и специалисти от Агенция „Митници”. Форумът бе организиран от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност” (КАСД) по повод 60-годишнината на факултет „Стопанска отчетност” към свищовското висше училище. Обучението бе за студенти от трети и четвърти курс, спец. „Стопански и финансов контрол” на тема „Митническият контрол в контекста на „Национална програма за развитие: България 2020””.


Приветствайки участниците във форума, ръководителят на катедрата доц. д-р Георги Иванов изрази благодарност за   отзивчивостта и оказаното съдействие на академичното ръководство на Стопанска академия, в лицето на ректора - проф. д-р Величко Адамов, и на Агенция „Митници”, в лицето на директора - Ваньо Танов. Доц. Иванов подчерта, че провеждането на майсторски клас в свищовското висше училище, посветен на митническия контрол не е случайно. Той припомни, че специалност „Стопански и финансов контрол” е първата в България по своя характер и същност контролна специалност. Преподаватели в Стопанска академия първи създават дисциплината „Валутен и митнически контрол”, която в последствие предизвиква   изключително голям интерес сред студентите и се развива  в различни посоки. „Сега ние имаме може би най-силната и най-качествената магистърска програма по валутен, митнически и данъчен контрол в България. … С гордост можем да заявим, че ние сме първите, положихме основите, създадохме едно добро ноу-хау в обучителния процес по отношение на митническия контрол и от тук нататък само подобряваме качеството на това обучение” –  каза доц. Иванов. Той припомни още, че именно свищовски преподаватели издават първите учебници по митнически контрол, от които в последствие взаимстват и други висши училища в България. В Свищов са и първите две дисертации, защитени от преподаватели на Стопанска академия в областта на митническия контрол. Доц. Иванов подчерта факта, че Свищовската Алма матер е първото висше училище от България, присъединено към международната мрежа на митническите университети - International Network of Customs Universities (INCU) към Световната митническа организация (WCO). 

Приветствие към организаторите и участниците в майсторския клас от името на ректора и на академичното ръководство отправи зам.-ректорът на Стопанска академия – проф. д-р Любен Кирев. По думите му, форумът дава уникален шанс на всички участници – и преподаватели, и представители на практиката, и студенти да „сверят часовниците си”. Майсторският клас дава възможност на студентите да се запознаят с опита на хора, извършващи практическия митнически контрол. Преподавателите могат да сравнят доколко теорията, която преподават е откъсната или свързана с практиката. Гост-лекторите пък имат възможност да видят какво се преподава като теория и какви знания придобиват студентите. Проф. Кирев благодари на представителите на Агенция „Митници” за времето, което отделят и за инвестицията, която правят в практическо обучение и усъвършенстване на свищовските студенти.

Инициативата за провеждане на майсторски клас, посветен на митническия контрол, приветства и Стефан Златков – началник на Столична митница, която според класацията на Агенция „Митници” за 2012г. е Митница № 1 за България.

„Изключително удоволствие е да видиш млади хора, които се интересуват от твоята работа. Ще направим всичко, което зависи от нас за да станете съпричастни към  тази толкова интересна материя и дейност” – каза Стефан Златков. Той увери свищовските студенти, че лекторите на това обучение са едни от най-добрите, елита на митническа администрация.

Пред участниците в майсторския клас, доц. Иванов представи и „доайена” на катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”, човекът, който в далечните 1991/1992 г. започва да развива тази дисциплина и в последствие това направление в Стопанска академия – доц. д-р Милка Томева. „Благодарение на нейния ентусиазъм, благодарение на нейния професионален опит, упоритост и безотказност, благодарение на всичкото това, ние днес имаме специалност, в която се преподава валутен и митнически контрол, имаме магистърска програма тясно специализирана в областта на валутния и митническия контрол  и имаме това, което днес ни е събрало тук” – каза още доц. Иванов.


С голямо вълнение доц. Томева припомни времето от преди 20 и повече години, когато е създадена  специалността и е въведена новата дисциплина „Валутен и митнически контрол”. „В този момент никъде в България не се преподаваше тази дисциплина, но ние преценихме, че на първо място ще отговорим на потребностите на практиката. В системата на митниците работеха много хора, но имаше нужда от една малко по-специализирана подготовка по митнически контрол, свързана с практическата дейност. Същевременно през този период бяха разкрити над 200 митнически агенции, които бяха захранени в голяма степен с кадри от нашата специалност. И живота показа, че сме били на прав път. Ние сме единствения ВУЗ в страната, който има такова системно обучение” – каза доц. Милка Томева. Тя заяви, че Стопанска академия е направила още един пробив като сключва споразумение с Агенция „Митници” за да изпраща там всяка година студенти на практика. „Благодаря на всички, които работиха в тази област! Благодаря на всички, които проявяват интерес! Благодаря и на нашите гости, които не за първи път се отзовават на такива инициативи и считам, че това ще даде един още по-голям тласък в развитието на тази интересна и полезна дисциплина!” – каза още доц. Томева.

Сред гостите на форума бе и доц. д-р Атанас Атанасов – декан на факултет „Стопанска отчетност”, към който е катедра КАСД и специалност „Стопански и финансов контрол”.


Майсторският клас стартира с лекция е на тема „Митническо разузнаване и разследване”, която изнесе  Юлиан Мирков – началник отдел „Митническо разузнаване и разследване” при Столична митница – София. Той запозна студентите със структурата и функциите на отдела.  Лекторът поясни, че служителите от МРР ежедневно събират, обработват и анализират информация относно действията на икономическите оператори при внасяне и изнасяне на стоки от страната ни за трети страни, както и при производството и търговията с акцизни стоки у нас. Йордан Къртев – митнически инспектор в същия отдел представи тема, посветена на оперативния контрол. Той представи технологичните особености на оперативният контрол върху акцизните стоки у нас, като акцентира върху представянето на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС).

Началникът отдел „Последващ контрол” при Митница Русе - Камен Данаилов запозна студентите със структурата и функциите на този отдел. Лекторът коментира технологичните особености на последващия контрол във връзка с приложението на митническото и на акцизното законодателство в страната. Четвъртата тема с практическа насоченост – „Контрол върху акцизите”, презентира Марияна Любенова – митнически инспектор при Митница Свищов. Тя представи стоките, подлежащи на облагане с акцизи; лицата, подлежащи на регистрация по повод производството или търговията с акцизни стоки; оперативните възможности за контрол върху акцизните стоки при режим „Отложено плащане на акциз”. Инспекторът от свищовската митница разясни на студентите по-задълбочено Системата за движението и контрола на акцизни стоки – информационната система EMCS (Excise Movement and Control System).


Всеки студент, участвал в майсторския клас получи сертификат, подписан от ректора на Стопанска академия – проф. д-р В. Адамов и от директора на Агенция „Митници” – Ваньо Танов. Сертификатите връчи началникът на Столична митница Стефан Златков.