Специализирана аудитория по статистика откриха в Стопанска академия в световния ден на статистиката

Специализирана аудитория по статистика бе открита в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в световния ден на статистиката. Новият учебен кабинет е резултат от дейностите по двугодишен инфраструктурен проект „Усъвършенстване на обучението по статистика чрез използване на съвременни информационни и комуникационни технологии”, който се реализира от катедра „Математика и статистика” към Фонд „Научни изследвания”.


Трикольорната лента ритуално преряза Ректорът на Свищовското висше училище проф. д-р Величко Адамов. Откривайки новата придобивка за студентите от специалност „Статистика и иконометрия”, той поздрави членовете на катедра „Математика и статистика”, като подчерта важността на двете научни дисциплини в обучението и възможностите за развитие на младите хора в областта на икономиката.

Сред гостите на официалното откриване бяха заместник-ректорите проф. д-р Теодора Димитрова и проф. д-р Любен Кирев, председателят на Общото събрание на Стопанска академия – проф. д-р Данаил Врачовски, зам.-председателят на Общото събрание – проф. д-р Андрей Захариев, финансовият мениджър – проф. д-р Георги Герганов, деканът на Факултет „Стопанска отчетност” – проф. д-р Атанас Атанасов, ръководители на катедри, преподаватели и студенти.


В обръщението си към присъстващите, ръководителят на катедра „Математика и статистика” – проф. д-р Поля Ангелова заяви, че новооткритата специализирана аудитория е още едно допълнение към богатата материална база, която Стопанска академия ползва за обучение на своите студенти. „Тази аудитория е резултат преди всичко на добрата воля на академичното ръководство – нашата специалност да има така необходимия специализиран кабинет за работа на нашите студенти, оборудван с подходящ статистико-иконометричен софтуер” – каза проф. Ангелова. Тя изказа благодарности от името на катедрения състав и на студентите от спец. „Статистика и иконометрия” за оказаните разбиране, помощ и подкрепа към Ректора на Стопанска академия, към академичното ръководство и към спонсора – инж. Ромил Георгиев. „Това е една наша сбъдната мечта – днес аз и моите колеги сме щастливи, удовлетворени и горди, че имаме такъв кабинет” – сподели с вълнение ръководителят на катедра „Математика и статистика”.


Новооткритата специализирана аудитория по статистика, финализираща първия етап от проекта, е оборудвана със седем компютърни конфигурации с необходимия софтуер. Кабинетът се използва от студентите от спец. „Статистика и иконометрия” от 1-ви до 4-ти курс още от деня на официалното откриване.