Специализирани „работилници” за студентите от Стопанска академия проведоха организаторите на „Национални дни на кариерата” 2015

Предварителни специализирани „работилници” за студентите от Стопанска академия „Димитър  А. Ценов” проведоха организаторите на „Национални дни на кариерата” 2015 - JobTiger и Nestle България. По традиция, обучението се проведе като предхождаща проява дните на кариерата в Свищов. Гост-лектори бяха управителят на JobTiger Светлозар Петров, Мартин Мънев – специалист „Подбор” в JobTiger и Катерина Куртева – асистент „Човешки ресурси” в Нестле България.


„Възпитаниците на Стопанска академия имат уникален шанс, защото Свищов е сред седемте академични центрове в България, където чрез националния форум студентите имат възможност да се срещнат с консултанти и мениджъри на фирми, предлагащи стажантски програми и работни места” – подчерта директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността към Свищовското висше училище, доц. д-р Николай Нинов. Откривайки срещата, той информира, че форумът „Национални дни на кариерата” се провежда вече 14 години, 12 от които е с генералното спонсорство на Нестле България, а за Стопанска академия е осмо издание.


Ползите, които студентите могат да извлекат за себе си от  най-големия в страната форум за студентски стаж и кариера, изтъкна в обръщението си към свищовските възпитаници Светлозар Петров. По думите му, подготовката и самото участие в дните на кариерата дават  възможност на студентите „да си сверят часовниците” като се запознаят със света на бизнеса и разберат какво търсят фирмите като качества, знания и умения в младите хора. Друг положителен ефект за студентите е, че се избягва стреса от „първата среща с работодател в офис”, т.к. форумът се провежда в позната за студента, неформална обстановка. Управителят на JobTiger информира, че всеки един от шест студенти намират работа или стаж от посещението на щандовете на участващите в националния форум компании. Оценявайки високо дългогодишното сътрудничество със Стопанска академия, Светлозар Петров сподели, че част от екипа на JobTiger са възпитаници на Свищовското висше училище, с които са се срещнали именно в провежданите през годините дни на кариерата.

Уъркшопът на JobTiger бе свързан с предварителната подготовка на студентите за участие в националния форум, както и с полезни съвети при търсене на работа. Говорейки за изготвянето на добре структурирана автобиография и мотивационно писмо, Мартин Мънев заяви, че това са „инструментите”, които представят даден кандидат за работа или стаж и създават първото впечатление у работодателя. Той подчерта, че често кандидатстващия изобщо не стига до среща или интервю с работодателя именно заради недостатъчната или неатрактивна информация в тези два много важни документа. Пред студентите гост-лекторът представи и полезни за тях сайтове с обяви за стажантски програми и работни позиции.


„Нестле се нуждае от младите хора” – заяви пред свищовските студенти Катерина Куртева, асистент „Човешки ресурси” в Нестле България, говорейки за инициативата на компанията „Алианс за младежта”. По повод младежката заетост, тя информира, че безработните младежи до 25 г. в страната ни са 43 000 и представи инициативата на Нестле България да назначи до 2016 г. 150 младежи на работа и 180 стажанти. Катерина Куртева сподели, че самата тя се „запознава” с компанията още като студентка във 2-ри курс именно на в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот”. Гост-лекторът представи бизнес категориите, в които оперира Нестле и заеманите пазарни дялове. Освен това Куртева информира свищовските студенти какви стажантски програми и работни позиции предлага компанията, къде може да се намери информация за тях и какви знания,  компетенции и качества търси и цени Нестле България в младите хора.

Говорейки за подготовката на студентите при кандидатстване за работа, гост-лекторите подчертаха, че висшето училище е един силен старт за кариерно развитие не само чрез подготовката, която дава като теоретичните знания, но и чрез възможностите, които осигурява за участия на студентите в проекти, научни форуми, студентския обмен, студентски практики и др.