Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност сключиха Стопанска академия и Агенцията по заетостта

По инициатива на Агенцията по заетостта се подписа Споразумение за сътрудничество и съвместна дейност за подпомагане на трудовата реализация на младите хора в България със Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Изпълнителният директор на Агенцията, Валентина Георгиева и ВрИД ректор на Свищовската академия, проф. д-р Иван Върбанов положиха подписите си в документ, в който и двете страни изразиха взаимното си съгласие, че грижата за младите хора е важна национална кауза за осигуряване на европейско развитие на страната, че са необходими стъпки в посока осигуряване на възможности за учене и работа на всеки млад човек, както и че подрастващите имат равни права по отношение възможността да се учи и работи.
Агенцията по заетостта ще предоставя на Стопанска академия актуална информация за предлаганите услуги, за обявени от работодатели свободни места за стажуване, за активните кампании, инициативи и мероприятия насочени към младежите, включително за програми и мерки за запазване и насърчаване на заетостта, целящи бързата адаптация на младежите към изискванията на пазара на труда. Съвместно ще бъдат организирани специализирани трудови борси, дни на кариерата и други инициативи с работодатели, които дават възможност за реализация на висококвалифицирани млади хора в направленията на обучение на студентите.
В контекста на споразумението, по покана на Таня Гуцева – директор на дирекция „Бюро по труда“ – Свищов, се проведе работна среща, на която Стопанска академия бе представена от доц. д-р Николай Нинов – директор на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. На работната среща, на която присъстваха още Милена Тодорова /EURES съветник/ и Светла Григорова /началник „ПУ“/, бяха обсъдени и приети конкретните стъпки, разписани в План за действие по изпълнение на сключеното споразумение за сътрудничество, фиксирани бяха конкретни срокове, отговорните лица и служители за всяка една от институциите. Планираните дейности имат за цел подобряване на комуникацията за повишаване на трудовата реализация на младите хора, по-висока информираност на възпитаниците на Свищовската Алма матер, относно състоянието на пазара на труда и предоставяните от дирекция „Бюро по труда“ и от Агенцията услуги. В края на работната среща, двете страни си обещаха по-активният диалог да се трансформира в реално измерими ползи за двете институции, но най-вече за подобряване кариерно развитие и стандарта на живот на младите хора, към които са насочени съвместните усилия.