Сребърен медал за танцова формация „СА НОВЕ“ при СА „Д. А. Ценов“ - Свищов на XIX Старопланински събор "Балкан фолк“ – Велико Търново

Над 5000 участници се изявиха на сцената на  XIX-то издание на Старопланински събор "Балкан фолк“, под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – EAFF, който  се проведе в Летния театър на Велико Търново от 7 до 17 май. По същото беше открит и VI Български национален шампионат по фолклор "Евро фолк 2015", който се провежда в рамките на Музикални празници "Евро фолк 2015 – Светът е телевизия“. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2015 година.

 
В конкурсната програма нашият танцов състав представи танците "Шарен мегдан" и "Заигравка". Системата на оценяване включва  девет  категории в две възрастови групи, като нашите танцьори се състезаваха в категория  „D“ - Групи  за  народни танци - обработен фолклор, втора възрастова група. Спечеленият  сребърен медал от ТФ“СА НОВЕ“ доказа за пореден път достигнатото високо ниво на подготовка и амбиция на  всички участници в надпреварата. След този емоционален ден остават   радостта от постигнатото и незабравимите минути на сцена под аплодисментите на публиката.

Двата форума бяха официално закрити от Калоян Николов, президент на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ, в която членуват 193 фестивала. Той благодари на хилядите участници, художествени ръководители, читалищни деятели, медийни партньори и Община Велико Търново, за съдействието и успешното провеждане на мащабния форум. Той даде изключително висока оценка за представянето на групите, като им пожела догодина отново да участват в юбилейното 20-то издание на Старопланински събор „Балкан фолк“.

Ръководителят на академичния танцов състав Ели Иванова благодари от сърце за оказаното съдействие от страна на академичното ръководство на СА,  както и на  преподавателите, служителите и студентите – участници в  танцова формация “СА НОВЕ“.
След този успешен финал на творческата 2014-2015 година, танцьорите  очакват новия творчески сезон, за да продължат напред, да направят нови постановки, с амбицията  да участват и защитят постигнатото в предстоящия Европейски шампионат  по фолклор, който ще се проведе през месец юли 2016 г.