Средношколци от страната мериха знания по икономикс в национално състезание в Стопанска академия

Национално ученическо състезание по икономика в направление „Икономикс” събра отново в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” възпитаници на елитни български средни икономически училища. Осмото издание на националния ученически форум, който се провежда за трета поредна година в Свищов под патронажа на Ректора – проф. д-р Величко Адамов, откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” – проф. д-р Теодора Димитрова. С поздравително слово от името на академичното ръководство, тя приветства участниците с „Добре дошли” в Стопанска академия. „Вие сте на територията на можещите, на знаещите, на добрите, на победителите. Вие сте във висшето училище, което има над 140 000 възпитаници, успешно реализирали се в сферата на икономиката, високо уважавани професионалисти, които утвърждават запазената марка Стопанска академия „Димитър А. Ценов” – Свищов” – каза проф. Димитрова и пожела на учениците здраве, бърза и точна аналитична мисъл за да се представят успешно в състезанието и „На добър час”.
 


Приветствие към средношколците и техните учители отправи и зам.-ректорът по „Обучение и научни изследвания” и ръководител на катедра „Обща теория на икономиката” – проф. д-р Любен Кирев.  С нескрито вълнение той сподели, че идва в Свищов за първи път през 1966 г. на ученическа екскурзия като възпитаник на тогавашния Икономическия техникум в Благоевград. След като среща свои съученици вече студенти в крайдунавския град, решава да кандидатства в Свищовското висше училище и вече 41 години е преподавател в Стопанска академия. „Тук е извора на знанието, тук са традициите, тук са иновациите” – каза проф. Кирев и подчерта, че чрез солидните знания и личностно развитие, които свищовските студенти получават, намират добра реализация на пазара на труда.

Сред гостите на официалното откриване на състезанието бе деканът на факултет „Стопанска отчетност” проф. д-р Атанас Атанасов. Преди да представи участващите отбори, приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.


В състезанието по „Икономикс” участваха ученици от Търговска гимназия – Бургас, Старопрестолна гимназия по икономика – Велико Търново, ПГИ „Рачо Стоянов” – Дряново, ДФСГ „Интелект” – Плевен, НТГ – Пловдив, ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора и ПГИ – Шумен. Участващите в това направление ученици се състезаваха индивидуално като решаваха тест от 60 въпроса. Поставеното задание обхващаше изучаван в средните икономически училища материал като приходи и разходи на фирмата, активи и оборотен капитал, пазарна структура, търсене, предлагане, ценообразуване, конкуренция, инфлация, безработица, БВП и др.


Най-висок резултат на теста постигна Анелия Василева от Национална търговска гимназия – Пловдив. Наградата на Ректора й връчи зам.-ректорът проф. Димитрова. Християна Иванова – съученичка на победителката пък получи наградата на катедра „Обща теория на икономиката”, която връчи проф. Кирев. Всички участници получиха персонални сертификати на Стопанска академия  за участие в Националното състезание по икономика в направление „Икономикс”.