Средношколци от страната станаха мениджъри на IT отдели в Национално ученическо състезание по бизнес информатика в Стопанска академия

Национално ученическо състезание по бизнес информатика, което се проведе в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, предизвика средношколци от страната да влязат в ролята на мениджъри на IT отдели. Възпитаници на средни икономически училища участваха в избраното от тях направление, което бе част от шестото издание на Националното ученическо състезание по икономика, организирано за трета поредна година от Свищовското висше училище.

 

С приветствие от името на академичното ръководство, състезанието откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. В обръщението си към учениците тя заяви: „Вие скъпи ученици сте бъдещето на България, вие сте тези, на които ние ще разчитаме да направят България по-добра. И именно затова днес Стопанска академия ви предизвиква,  участвайки в състезанието да докажете себе си, вашите преподаватели и вашите училища. Докажете, че вие сте най-добрите. Усетете академичната атмосфера на Свищов и се наслаждавайте на приятни емоции”.


Сред гостите на официалното откриване бяха декани на факултети,ръководители на катедри, академични преподаватели, учители от средни икономически училища в страната. Приветствие към учениците отправи и ръководителят на катедра „Бизнес информатика” – доц. д-р Веселин Попов. „Вашето участие в това състезание показва, че вие имате знания и умения в избраната от вас област, които сте готови да премерите с ваши връстници от други икономически училища” – каза доц. Попов. Той пожела на участниците да съхранят и развиват желанието си за знания, инициативност и съревнование, което е гаранция за успех и като студенти, и след това в професионалната им кариера. „Уеб-технологиите са сред най-перспективните информационни технологии, а уеб-програмистите са сред най-търсените IT-специалисти в България” – подчерта доц. Попов и пожела успех на учениците и нови, интересни запознанства в рамките на двудневното състезание в Стопанска академия. Приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.

В състезанието по бизнес информатика се включиха ученици от ПГИ „Робер Шуман” – Разград, ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра и ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов. Участниците бяха разпределени в екипи от по двама души, подпомагани от ментори в лицето на изявени студенти от ІV курс, специалност „Бизнес информатика”. Всеки екип получи комплект с казус и помощни материали. За  отборите бяха осигурени и работни офиси, обособени в различни аудитории на висшето училище.
Според поставеното задание, учениците трябваше да влязат в ролята на мениджъри на IT отдел в голяма хотелска компания, която притежава хотели в планински курорт в България. С цел успешно бъдещо развитие и позициониране на компания, екипите трябваше да разработят идеен проект на Web сайт с атрактивен дизайн и добра функционалност, който да представя всички предлагани от хотела услуги.

Журито, съставено от академични преподаватели, класира на първо място отбора на Яница Димитрова от ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов и Хелиян Бейтула от ПГИ „Робер Шуман” – Разград с ментор Цветелин Борисов. Наградата на Ректора връчи на победителите проф. Димитрова. За доброто си представяне специални награди получиха отборите както следва:

Наградата на Декана на факултет „Мениджмънт и маркетинг” получи отбор:
Даниел Димитров - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Ивон Божанова - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
ментор Анета Нешева

Наградата на катедра „Бизнес информатика” получи отбор:
Ивайло Иванов - ДТГ „Д. Хадживасилев”, гр Свищов
Диана Минкова - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
ментор Боряна Тодорова

Наградата на магистърска програма „Информационни технологии в бизнеса” получи отбор:
Антония Димитрова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Нелина Иванова - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
ментор Цветелина Стойкова