Среща между представители на Висшите училища и работния екип по проект „Създаване на капацитет за бъдещето – провеждане на студентски стажове в държавната администрация “

На 5 декември 2012 г., от 15.30 часа в сградата на Министерски съвет на Република България се проведе работна среща между представители на Висшите училища и работния екип по проект „Създаване на капацитет за бъдещето – провеждане на студентски стажове в държавната администрация “, ръководен от г-жа Лилия Борисова – Секретар на Съвета за административна реформа и съветник в кабинета на заместник министър-председателя и министър на финансите г-н Симеон Дянков. В дебатите по време на срещата, Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов бе активно представена от асистент Иван Маринов (Образователен и кариерен център).

Работната среща бе организирана по повод приключване на първите две вълни от студентските стажове в държавната администрация.  Целта й бе да се установи траен диалог между университетите и държавната администрация, за създаване на подходящи условия за провеждане на стажовете на студентите, насочени изцяло в бъдещото им професионално ориентиране и кариерно развитие.
Мероприятието стартира с презентация на проект „Създаване на капацитет за бъдещето – провеждане на студентски стажове в държавната администрация“, в която бяха разяснени основни цели и правила, етапите на провеждане на стажовете и ползите за студентите от натрупването на практически опит в държавната администрация.

Според окончателните данни предоставени от екипът на проекта, броя на студентите от СА „Д. А. Ценов“, кандидатствали за стаж в структурите на държавната администрация през първата и втората вълна са 79. Интересът на младите свищовски възпитаници е бил най-висок към професионалните направления „Икономика” и „Икономика – финанси и счетоводство”, за които са кандидатствали съответно 44 и 20 души. Останалите направления, в които е отчетена висока активност са били „Администрация и управление” – 9 студента, „Информатика и компютърни науки” – 3 студента и съответно по 1 студент към направленията „Аграрна икономика”, „Здравни грижи” и „Социология, антропология и науки за културите”.
В процеса на срещата, бяха представени идеи от страна на организаторите на проекта засягащи бъдещата му визия. На присъстващите участници, бе оповестено, че включването в новите стажантски програми към структурите на държавната администрация се очаква да стартират в периода месец февруари-март 2013 година. В тази връзка, ще бъдат внесени промени в някои от условията за осъществяване на стажовете, като например: периода на провеждането им; координация на времето на провеждане на стажове в администрацията със задължителните стажове във висшите училища. Предвижда се да бъде предоставена възможност на студентите, завършили първи курс, също да могат да участват в стажантската програма. Акцент беше поставен и върху възможността за провеждане на стажове в по-малките населените места, а не само в големите градове на страната (като столицата и областните центрове). 

След приключването на презентацията бе предоставена възможност на представителите на различните университети, да предложат свои идеи за популяризиране на проекта сред студентите и за подобряване на резултатите от него. От името на Образователния и кариерен център , ас. Маринов отправи персонална покана към г-жа Борисова и нейния екип за изнасяне на презентация пред студентите, обучаващи се в Стопанска академия, за да могат същите да се запозная в детайли с възможностите на стажантската програма в държавната администрация, преди нейното пролетно издание.