Среща на представител на Association of Chartered Certified Accountants (АССА) със студенти и преподаватели на СА „Д. А. Ценов“

На 10.11.2015 година се проведе среща със студенти и преподаватели от специалностите „Счетоводство и контрол“ и „Стопански и финансов контрол“ при СА „Д. А. Ценов“ – Свищов с Роксана Георге, мениджър „Връзки с бизнеса“ към Association of Chartered Certified Accountants (АССА), офис Букурещ, Румъния.

Мероприятието е следствие от подписан меморандум за сътрудничество от Центъра за международна сътрудничество и проекти между Стопанска академия и Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители. Той включва съвместна работа за развиване на счетоводната професия в България, споделяне на информация относно квалификациите, програмите и стажовете на ACCA за студенти от СА.

Целта на срещата беше да се представят възможностите за обучение и кариера на студентите, които имат интереси в областта счетоводството и одита. Представиха се данни за международната значимост на организацията, конкурентните предимства на членовете на асоциацията при кандидатстване за работа и обвързването на уменията и компетентностите на студентите с изискванията на пазара на труда в международен мащаб. Презентираха се изискванията, които се предявяват към членовете на АССА и етапите, които е необходимо да се следват за пълноправно членство. Студентите и преподавателите бяха запознати с изпитите, които трябва да се издържат и възможностите за признаване на положените вече изпити в Стопанска академия от базисното ниво на обучение след успешна АССА акредитация на СА като доставчик на образователна услуга.

В клуб „Салве“ беше организирана допълнителна среща на г-жа Георге с преподаватели от катедрите „Счетоводна отчетност“, „Контрол и анализ на стопанската дейност“ и представители на Центъра за международно сътрудничество и проекти. По време на срещата Роксана Георге подробно представи програмите за акредитация, целта и ползите на акредитацията, стъпките за акредитация и даде указания за подготовка на учебните и изпитните материали. Тя категорично заяви, че ще окаже пълно съдействие за успешно приключване на акредитационния процес, за да може от началото на учебната 2016/2017 година Стопанска академия да се причисли към международната мрежа от университети, акредитирани по АССА.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ на Г-жа Роксана Георге