Среща на студентите от СА с евродепутата проф. дтн Владко Панайотов

На 23 ноември 2012 г. в ауд. „Акад. Иван Стефанов“ се състоя среща на свищовските студенти  с проф. дтн Владко Панайотов, депутат в Европейския парламент, и проф. дтн Маринела Панайотова, ръководител катедра „Химия“ в МГУ – София.

Срещата откри проф. д-р Л. Кирев, зам.-ректор  „Бакалавърско и магистърско обучение“ в Стопанска академия. Гости на срещата бяха проф. д-р Иван Върбанов, зам.-ректор  „Научни изследвания и развитие на академичния състав“,  проф. Г.Герганов, финансов мениджър, преподаватели и докторанти, студенти и представители на местния бизнес.
С кратко встъпително слово евродепутатът се обърна към присъстващите в аудиторията с думи на благодарност за отправената му покана от академичното ръководство, в лицето на неговия ректор – проф. д-р Величко Адамов, за възможността да се срещне с академичната общност на СА и представи бъдещата рамкова програма на ЕС за наука и иновации „Хоризонт – 2020“.

Презентацията на тема „Приносът на Европейския съюз за развитието на науката, образованието и реализацията на кадрите“ бе направена от проф. дтн Маринела Панайотова, ръководител катедра „Химия“ в МГУ – София, която обстойно и детайлно разкри пред студентите на Стопанска академия  възможностите и перспективите, залегнали в общата рамка на бъдещата програма на ЕС за наука и иновации „Хоризонт 2020“ , които се предлагат на младите хора от страните-членки на Европейския съюз и тяхната реализация. „Днес повече от всякога научните изследвания и иновациите следва да работят за развитие на ключовите промишлени сектори. Информационно-комуникационните технологии, нанотехнологии, природни материали, биотехнологии, космически изследвания и др. решават ключовите предизвикателства пред обществото, като здраве, демографски промени, чистите храни, устойчиво селско стопанство, морски изследвания, биоикономика, чиста и ефективна енергия, интелигентен зелен интегриран транспорт, екология и климат, ефективността на използване на ресурсите. За нас е важно да планираме на равноправна основа, съвместно с останалите страни членки и Европейската комисия, бъдещите мерки за постигане на максимална ефективност на програмите и инициативите за подкрепа на научните изследвания и иновациите в Европа, и не на последно място - България да отстоява интересите на българската академична общност, да впише своите приоритети и да даде собствен принос за изграждането на европейското научно-изследователско пространство и общия европейски дом“ - подчерта проф. Панайотова.


В своето изложение тя посочи важни аспекти, които характеризират трите приоритета на бъдещата Рамкова програма „Хоризонт 2020“ – водещи постижения в научната област с постижения, водещи позиции на промишлеността, обществени предизвикателства. Спря се и на някои промени и новости в програмата като нови улеснени правила за участие в „Хоризонт 2020“, мястото на социално-икономическите и на хуманитарните науки в този контекст, както и разширените възможности за участие на малки и средни предприятия.


В края на срещата проф. Панайотов изрази увереността, че Стопанска академия може да разчита както на неговото лично съдействие като евродепутат, така и на помощта от страна на Европарламента. Отправи и предложение за създаването на Европейски клуб в академията.


Участниците в срещата зададоха въпроси, свързани със структурата на програмата „Хоризонт 2020“ и формите за кандидатстване и изпълнение на проектите. След срещата гостите на свищовската Алма Матер посетиха и академичния музей и с нескрит интерес се запознаха с богатата история и традиции на висшето ни училище. Евродепутатът проф. Вл. Панайотов положи подписа си в почетната книга на академията с думите: „Гордея се с това, което е направено за България! Нека хората, които работят днес и в бъдеще за святото дело на Д. А. Ценов, останат завинаги в историята като духовни строители на нашата мила татковина!“