Становище на проф. д-р Иван Върбанов ВрИД Ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов


СТАНОВИЩЕ
на проф. д-р Иван Върбанов
ВрИД Ректор на Стопанска академия „Д. А. Ценов” - Свищов

Относно: Осигуряването на учебния процес с учебна литература                  

Уважаеми колеги, уважаеми студенти,
С цел подобряване организацията на учебния процес през новата 2015-2016 година и във връзка с появили се жалби от студенти за липса на избор и създаване на условия за принудително закупуване на учебна литература по учебни дисциплини, изразявам следното становище:

1. В учебните програми на всички дисциплини е включена основна и допълнителна литература. Тя трябва да бъде достъпна за ползване от студентите.
2. Порочните неакадемични практики като продажба на учебници и учебни помагала в кабинетите, залите и аудиториите, поставянето на подписи, печати и други знаци върху учебната литература, задължаването на студентите да закупуват нови неупотребявани учебници и учебни помагала, обвързването на текущото и крайното оценяване на студентите със задължителното закупуване на точно определена учебна литература и други подобни, са форми на принуда и изнудване, противоречащи на академичния професионализъм и морал.
3. Приветствам активната позиция на студентите, които отстояват своите права и интереси пред Студентския съвет, ръководителите на катедрите, деканите и ректора в защита на творческата природа на образователния процес.
4. Ангажирам се, при наличие на сигнали за такива практики, да предприема категорични действия за тяхното прекратяване в името на интелектуалната свобода на академичната общност.   

Становището да се сведе до знанието академичния състав, студентите и длъжностните лица в СА „Д. А. Ценов”.
  
 
9 септември, 2015 г. Проф. д-р Иван Върбанов,
ВрИД Ректор на СА „Д.А. Ценов“ - Свищов