Старта на Олимпийските игри в Сочи даде началото на националните ученически състезания по икономика 2014 в Стопанска академия

За трета поредна година Стопанска академия „Димитър А. Ценов” организира национални ученически състезания по икономика в различни направления. В деня на откриването на Олимпийските игри в Сочи, в Свищовското висше училище бе открито второ издание на състезанието по управление на проекти, с което стартират тазгодишните състезания за ученици от средните икономически училища в България.

Превърналият се вече в традиция за Стопанска академия национален форум откри зам.-ректорът по „Студентска политика и академично развитие” проф. д-р Теодора Димитрова. Приветствайки участниците с „Добре дошли” в Свищовската Алма матер, тя заяви: „Свищов обучава лидери, Свищов обучава водещи и търсени професионалисти в сферата на финансите, застраховането, социалното дело, счетоводството, одита, планирането, информатиката, статистиката, маркетинга и всички останали области, в които се търсят хора, които умело да управляват националната и световната икономика”. Проф. Димитрова сподели, че състезанията по икономика се провеждат като част от концепцията на ръководството на Стопанска академия по изпълнение на поетия към представителите на средните икономически училища в страната ни ангажимент за тясно сътрудничество в областта на икономическата наука и образование. В обръщението си към учениците зам.-ректорът им пожела здраве, успешно представяне и „На добър час”. 

Сред гостите на официалното откриване бяха деканът на факултет „Мениджмънт и маркегинг” – проф. д-р Виолета Краева, ръководители на катедри, академични преподаватели, учители от средни икономически училища в страната.


Приветствие към участниците отправи и ръководителят на катедра „Стратегическо планиране” – проф. д-р Маргарита Богданова. „Темата на състезанието „Управление на проекти” не е случайна” – заяви проф. Богданова. Тя поясни, че това е една от фундаменталните дисциплини, около които се гради обучението на студентите от специалностите „Стратегическо и бизнес планиране” и „Публична администрация”. Освен това преподавателите от катедрата са разработвали и управлявали над 100 проекта с бюджет от няколко милиона лева, една част от които са международни. „Управлението на проекти е една от най-актуалните теми в момента в България главно поради интереса към средствата по структурните фондове” – каза проф. Богданова. Въпреки големия интерес обаче, тя припомни, че за предишния програмен период 2007-2013 г. недоговорираните и неусвоените средства са в размер на милиарди левове. „Това означава, че проекти за точно толкова пари не е имало кой да напише, защити или изпълни” – заяви още проф. Богданова. По думите й, състезателния елемент при проектното управление не се свежда до това да се получат определени суми, а да се генерират идеи и да се защитят. „Убедена съм, че конкуренцията на идеи, на оригинални решения, на иновативни подходи е това, което може да ни спаси от всякакви видове кризи – лични, национални, финансови и дори емоционални” – каза проф. Богданова и пожела успех на участниците.


В състезанието по управление на проекти се включиха ученици от: ПГИ „Иван Илиев” – Благоевград; Търговска гимназия – Бургас; ВТГ „Георги С. Раковски” – Варна; СОУ „Васил Кънчов” – Враца; ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров” – Петрич; Национална търговска гимназия – Пловдив; ПГИ „Робер Шуман” – Разград; ДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов; ПГСУАУ „Атанас Буров” – Силистра; ТГ „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора и Търговска гимназия „Васил Априлов” – Червен бряг. Приветствие към учениците и техните учители отправи и директорът на Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността, доц. д-р Николай Нинов.

Участниците от едно училище бяха разпределени на случаен принцип в десетте различни екипа от по четирима души. В помощ на учениците бяха изявени студенти от специалностите „Публична администрация” , „Прогнозиране и планиране” и „Стратегическо и бизнес планиране”, като всеки отбор изтегли чрез жребий своя ментор. Част от менторите бяха участници в първото издание на състезанието по управление на проекти преди една година, а днес вече са студенти в Свищовската Алма матер.

Освен комплекти с казус и помощни материали, за  отборите бяха осигурени и работни офиси, обособени в различни аудитории на висшето училище. С поставеното общо задание, организаторите предизвикаха учениците да влязат в ролята на екип на дирекция „Проектно финансиране” в Министерство на образованието и науката. С цел успешно бъдещо развитие на българската образователна система, учениците трябваше да подготвят креативно проектно предложение за нейното усъвършенстване, с което всеки отбор ще кандидатства за финансиране от фондовете на Европейския съюз в размер на 1 млн. лева.


Проектите и презентаторските умения на участниците в състезанието оценяваше жури в състав: проф. д-р Теодора Димитрова – зам.-ректор на Стопанска академия; проф. д-р Маргарита Богданова – ръководител катедра „Стратегическо планиране”; проф. д-р Поля Ангелова – ръководител катедра „Математика и статистика”; проф. д-р Борислав Борисов – ръководител на магистърска програма „Образователен мениджмънт”; Върбинка Конова –  Секретар на Община Свищов; Пламен Георгиев –  Управител на „Общинска застрахователна компания”, клон Свищов; Иван Иванов – Президент на Ротари клуб – Свищов; ас. д-р Юлиян Господинов и ас. Евелина Парашкевова от катедра „Стратегическо планиране”.

На първо място журито класира отбор „Captain Morgan”, в чийто състав бяха учениците Иван Костов - гр. Петрич, Неслихан Ахмед - гр. Разград, Мария Иванова - гр. Стара Загора и Вероника Асенова - гр. Червен бряг с ментори Диана Христова – 4 курс и  Ралица Василева – 1 курс, спец. „Публична администрация”. Наградата на Ректора връчи на победителите проф. Димитрова. За доброто си представяне останалите отбори бяха отличени с девет специални награди сред които бе и наградата на кмета на Община Свищов.


Наградата на Кмета на община Свищов получи отбор „Отличниците”:
Стефан Кудев – ТГ, гр. Бургас
Памела Цветанова - ТГ „В. Априлов” , гр. Червен бряг
Катерина Манова - ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров”, гр. Петрич
Хрисиела Димитрова - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
ментор Регина Маринова - ІІІ курс, спец. „Публична администрация”

Наградата на „Общинска застрахователна компания” - клон Свищов получи отбор „Равен старт”:
Виолета Йолова - ТГ „В. Априлов”, гр. Червен бряг
Цветан Миньовски - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца
Памела Маринова - ТГ „Княз С.Търновски”, гр. Стара Загора
Станислава Годинова - ПГИ „Иван Илиев”, гр. Благоевград
ментор Виктория Константинова - II курс, спец. „Публична администрация”

Наградата на Ротари клуб – Свищов получи отбор „Професионализъм и качество”:
Габриела Наумова – ТГ, гр. Бургас
Стефан Петков - ДТГ „Д. Хадживасилев”, гр. Свищов
Антония Атанасова - ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров”, гр. Петрич
Янита Канева - ТГ „Княз С. Търновски”, гр. Стара Загора
ментор Андрей Йорданов - ІV курс, спец. „Публична администрация”

Наградата на Декана на факултет „Мениджмънт и маркегинг” получи отбор „Ефект”:
Атче Ферадова - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
Десислав Михайлов - ВТГ „Георги С. Раковски”, гр. Варна
Цветомил Иванов - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца
Ана Петкова - ТГ „В. Априлов”, гр. Червен бряг
ментор Петя Великова - ІІІ курс, спец. „Публична администрация”

Наградата на ръководител катедра „Стратегическо планиране” получи отбор „Млад предприемач”:
Миглена Алексиева - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Евгени Йорданов – ТГ, гр. Бургас
Цветелин Цветков - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца
Надежда Станкова - ДТГ „Д. Хадживасилев”, гр. Свищов
ментор Дженан Алиева - ІІІ курс, спец. „Прогнозиране и планиране”

Наградата на магистърска програма „Образователен мениджмънт” получи отбор „Flexible”:
Живко Димитров – ТГ, гр. Бургас
Майкъл Петров - СОУ „Васил Кънчов”, гр. Враца
Живка Цветкова - ПГИ „Иван Илиев”, гр. Благоевград
Елиз Фикретова - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
ментор Христо Топалов - I курс, спец. „Стратегическо и бизнес планиране”

Наградата на магистърска програма „Публична администрация” получи отбор „Нове”:
Николета Христова - ПГСУАУ „Атанас Буров” - гр. Силистра
Калоян Йорданов - ВТГ „Георги С. Раковски”, гр. Варна
Мария Петрова – НТГ, гр. Пловдив
Кирил Лучков - ПГИ „Иван Илиев”, гр. Благоевград
ментор Тихомир Маринов - ІІІ курс, спец. „Прогнозиране и планиране”

Наградата на магистърска програма „Бизнес планиране” получи отбор „Млади ентусиасти”:
Джанан Исмет - ПГИ „Робер Шуман”, гр. Разград
Йорданка Тръшманова - ПГИ „Иван Илиев”, гр. Благоевград
Кристина Георгиева – НТГ, гр. Пловдив
Даниел Йовков - ВТГ „Георги С. Раковски”, гр. Варна
ментори Кристин Петрова - ІV курс и Наталия Райкова - II курс, спец. „Публична администрация”

Наградата на магистърска програма „Мениджмънт на териториалното развитие” получи отбор „Прогрес”:
Николай Вангелов - ВТГ „Георги С. Раковски”, гр. Варна
Георги Хаджиев - ПГИТ „Проф. д-р А. Златаров”, гр. Петрич
Маринела Неделчева - ПГСУАУ „Атанас Буров”, гр. Силистра
Марияна Банкова - ТГ „Княз С. Търновски”, гр. Стара Загора
ментор Ванушка Иванова - ІІІ курс, спец. „Публична администрация”