Стартира 13–ото издание на конкурса за студенти „Млад одитор”

На 5 март 2024 г., за тринадесета поредна година, стартира конкурсът „Млад одитор”. По традиция, и в тазгодишното издание на националния конкурс могат да участват всички студенти и докторанти, обучаващи се в професионално направление Икономика, от всички университети и колежи в България, независимо от степента и формата си на обучение. Основни организатори на конкурса са Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Одиторски дружества „Ейч Ел Би България” ООД и „Захаринова Нексиа” ООД.

Идеята за конкурса се ражда поради съществуващата до известна степен неяснота около фигурата на одитора, както и с основна цел да се утвърди необходимостта от външна, независима и максимално обективна оценка за финансовото състояние на компаниите. През годините „Млад одитор” се доказва като успешен състезателен формат, събирайки на едно място студенти от различни университети в България с интереси в сферата на одита и счетоводството. В предходните издания на конкурса до момента са се включили над 1000 студенти от над 11 университета в страната.
През 2024 г. конкурсът ще премине през 3 етапа - регистрация, тест и казус. Първият етап е регистрацията на участниците, която ще се извършва в дните от 5 март до 1 април 2024 г. Всеки един участник се счита за регистриран след коректно попълнена и депозирана форма за регистрация. Регистрационната форма се намира на сайта на ВУЗФ и може да бъде попълнена ТУК. След приключване на срока за регистрация, допуснатите участници за втория етап на конкурса получават на електронната си поща потвърждение за успешната регистрация и допускане до втори етап. Вторият етап на състезанието е тест, който ще бъде отворен за участие от 3 април до 01 май 2024 г. Всеки участник ще получи достъп до линка с качения тест, който да реши. Третият етап на конкурса се изразява в решаване на казус. До него се допускат участниците, които са решили теста от предишния етап с над 50% верни отговори.
И тази година, на успешно изявилите се кандидати, ще бъдат предложени много и различни награди, сред които стажове в одиторски дружества и стипендии за последващо образование. Официални партньори на конкурса са Сметната палата на Р България, Комисия за публичен надзор на регистрираните одитори и Институт на дипломираните експерт-счетоводители в България.

Още информация вижте на: https://vuzf.bg/novini/za-13-poredna-godina-startira-konkursat-za-studenti-mlad-oditor