Стартира дарителска кампания „Алея на Ректорите“ в СА „Д. А. Ценов“

Професорският състав на Алма Матер, в учебната година на отбелязване на вековния юбилей от учредителното дарение на патрона на висшето училище Димитър А. Ценов, стартира дарителска инициатива за изграждане на алея с бюст-паметници на ректорите, дали приживе своя огромен и съзидателен принос за реализиране мечтата и волята на Дарителя. Алеята ще бъде разположена в градината пред Факултетския корпус, носеща името на изпълнителя на завещанието на Дарителя – академик Георги Данаилов. С този акт академичната общност ще отдаде заслужена почит и уважение на  проф. Димитър Бъров (първи ректор на Академията в периода 1936-1950 г.), проф. Стефан Станев (ректор от 1950 до 1956 г.), проф. Минко Русинов (ректор от 1956 до 1964 г.), проф. Величко Нанков (ректор от 1964 до 1972 г.) и доц. Светлозар Калчев (ректор на академията от 1979 до 1987 г.).

Дарителската инициатива е насочена за подкрепа към цялата академична общност, възпитаници на Академията и всички съмишленици на делото на свищовеца Димитър А. Ценов.

Даренията се осъществяват чрез Фондация „Д. А. Ценов“, както следва:

За дарения в лева: Общинска банка АД - клон Свищов
BIC   -   SOMBBGSF
IBAN  -   BG10 SOMB 9130 1043 7291 01
Фондация „Д. А. Ценов“
Основание за дарението: „Изграждане на алея на Ректорите“
 

ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА ДАРИТЕЛИ

ЗАКОН ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА

Данъчно облекчение за дарения

Чл. 22. (1) Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 се намалява с направени през годината дарения:

1. до 5 на сто, когато дарението е в полза на:

……………………………………………………

л) юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност, с изключение на организации, подпомагащи културата по смисъла на Закона за меценатството;

…………………………………………………..

 (2) Общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи по ал. 1.


ЗАКОН ЗА КОРПОРАТИВНОТО ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ

Разходи за дарения

Чл. 31. (1) За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер до 10 на сто от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато разходите за дарения са направени в полза на:

……………………………………………………………….

14. юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за общественополезна дейност, с изключение на организации, подпомагащи културата по смисъла на Закона за меценатството;

 ………………………………………………………………

 (5) Общият размер на разходите за дарения, признати за данъчни цели по ал. 1 - 4, не може да превишава 65 на сто от счетоводната печалба.