Стартира в първото национално студентско състезание за финансови аналитици

Спец. „Финанси” и катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов” стартираха участие в първото за България международно студентско състезание за финансови аналитици – „CFA Institute Research Challenge 2016”, организирано от CFA Society Bulgaria. 
След въвеждаща среща, проведена на 14.12.2015 год. в Sopharma Business Towers,  организаторите разясниха условието на състезанието – извършване на финансов анализ на българска публична компания, изготвяне на доклад за финансова оценка на компанията на английски език в срок до 29.01.2016 г. и последващо представяне на резултатите под формата на презентация (също на английски език) на 12.02.2016 г. Задачата пред екипите студенти е да направят финансов анализ на „Софарма“ АД – водещ производител на фармацевтични продукти в Централна и Източна Европа, с аргументирана препоръка пред портфейлни инвеститори по стандарта „buy/hold/sale”. Самата фирма е с най-голяма пазарна капитализация сред котираните дружества на българската фондова борса и разполага с широко достъпни масиви от финансови данни, позволяващи ефективна работа на финансовите аналитици.

В мероприятието авторитетно участие взе и г-н Огнян Донев – изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма“ АД, който оказа подкрепа на организаторите, мероприятието и присъстващите екипи студенти. Г-н Донев благодари специално на Академията за включването в състезанието с най-голям брой участници, като оцени положително професионалните качества на завършилите Стопанска Академия „Д. А. Ценов”. 

Според правилата за участие, за включване в състезанието се изисква сформирането на екипи от студенти, под научното ръководство на преподаватели от академичния състав. Спец. „Финанси” бе представена с два конкурентни отбора, включващи: студентите Александра Петрова, Мирослава Костова, Беатрис Любенова и Георги Йорданов, с научен ръководител проф. д-р Андрей Захариев, както и студентите Георги Георгиев, Даяна Шутиноска и Дебора Тонева, с научен ръководител ас. д-р Цветан Павлов. Работата на екипите ще бъде подпомагана от индустриални ментори – представители от практиката. Докт. Петър Братанов, докт. Калоян Петков и докт. Никола Илиев от катедра „Финанси и кредит” подпомогнаха популяризирането на състезанието и селектирането на участниците в двата екипа от финансови аналитици.