Статистическите измерения на бедността и социалното изключване в България бяха дискутирани на кръгла маса в Стопанска академия


На 20 октомври 2018 г. – Международният ден на статистиката, екипът на Проект № 14-2018 „Измерения на бедността в България – статистически аспекти” организира кръгла маса. Целта на научния форум бе представяне на част от резултатите от изследването, проведено в рамките на Проекта.



Кръглата маса откри проф. д-р Поля Ангелова, ръководител на Проекта. Тя подчерта, че като многоаспектно социално-икономическо явление бедността има много измерения и се изучава от много науки, като важно място сред тях заема статистиката. „Възможностите, които предоставя социално-икономическата статистика за разработване на система от показатели за измерване на бедността и приложението на статистическите методи за анализ, мотивираха екипа на проектната идея да изследва статистическите аспекти на бедността в България” – отбеляза проф. Ангелова.



В рамките на форума беше презентиран сборникът от научни разработки на членовете на изследователския екип и на студенти-третокурсници от специалност „Статистика и иконометрия”, развивана от катедра „Математика и статистика”. Проф. д-р Поля Ангелова направи сравнителен анализ на индикаторите за оценка на бедността в България и Европейския съюз. Информационните аспекти на статистическото изследване на бедността изясни доц. д-р Маргарита Шопова. Гл. ас. д-р Тихомир Върбанов представи своето изследване на факторната обусловеност на бедността. Динамиката на коефициента на Джини за България, един от измерителите на бедността, беше описана от магистър Иванка Цветанова. Студентските разработки представиха регионалните аспекти на бедността чрез описателен анализ на динамиката на група индикатори за оценка на бедността и социалното изключване за шестте района на планиране в България. 



Участниците в кръглата маса се обединиха около становището, че отразяването на получените резултати от изследването в научен продукт е оригинално по своята идея и план за реализация, тъй като се отнася до актуален проблем на съвременното общество – бедността и свързаните с нея негативни икономически, социални и демографски последици, а приложението на многомерни статистически методи за анализ определя неговия иновативен характер.