Стипендиантски програми за обучение в Германия представиха в Стопанска академия


Стипендиантски програми на DAAD , IPS и Alexander von Humboldt бяха представени на среща в Стопанска академия, организирана от Академичния център за кариерно консултиране. Гост-лектори бяха Екатерина Алтънкова – координатор на програмите на DAAD към Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий ”, Мила Илиева – представител на посолството на Германия в София и Андреас Четковски –ДААД-лектор към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. На срещата присъстваха студенти от различни курсове, специалности и форма на обучение, докторанти и преподаватели от различни катедри.



Гост-лекторите разясниха как чрез представените стипендиантски програми свищовските студенти могат да реализират университетски престой в Германия или международен изследователски проект и да подобрят знанията си по немски език. Сред възможностите, които германската служба за академичен обмен (DAAD) чрез Международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий” и Посолството на Германия предoставят са: стипендии за летни езикови курсове за студенти; платен стаж в германския Бундестаг; едногодишни стипендии за бакалаври и магистри; научни програми за млади учени, изследователи и утвърдени преподаватели. Подчертано бе, че целта на програмите е придобитите в Германия знания, компетенции и опит да бъдат приложени след това в България.
Присъстващите на срещата имаха възможност да коментират с гостите конкретни варианти на представените стипендиантски програми и начините за кандидатстване.