Стопанска академия с участие в заседание на Съвета по въпросите на социалните услуги при община Свищов

На 17.10.2024 г., във връзка с реализиране на дейностите по проект BG05SFPR002-2.0020124 „Укрепване на общинския капацитет в Община Свищов, в изпълнение на правомощията по Закон за социалните услуги, Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания“, процедура BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, и в изпълнение на чл. 27, ал. 2 т. 1 от Закона за социалните услуги, се проведе заседание на Съвета по въпросите на социалните услуги при община Свищов.

Целта на заседанието, което се проведе от 10.00 часа в зала 1 на Община Свищов, беше обсъждане на изготвения Анализ на състоянието и ефективността на социалните услуги на територията на община Свищов и проучване на потребностите от нови социални услуги. Своеобразни домакини на срещата бяха общинското ръководство в лицето на кмета д-р Генчо Генчев, Заместник-кмета по „Образование, социални и младежки политики и европейска интеграция“ д-р Анелия Димитрова, г-жа Анелия Димитрова – ръководител Общинска служба „Социални дейности“, а участие в нея взеха представители на редица институции и организации: Дневен център за деца с увреждания (представен от неговия директор и ключов презентатор на резултатите от проекта – г-жа Теменужка Тодорова), Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с физически увреждания ,,Св. Иван Рилски“, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция, Домашен социален патронаж, Дом за стари хора „Мария Луиза“, Дирекция „Социално подпомагане“ – Свищов, Дирекция „Бюро по труда“ – Свищов, ЮЛНЦ – Фондация „Екип“ и редица други. Представител на СА „Д. А. Ценов“ бе доц. д-р Николай Нинов – преподавател в катедра „Застраховане и социално дело“.

В рамките на първата част от срещата, д-р Генчев, сведе на вниманието на участниците, актуална информация относно разнопосочните и плодотворни усилия, които той и екипът му полагат за нуждите и целите на социалните дейности в община Свищов.
Във втората част, г-жа Теменужка Тодорова – директор на Дневен център за деца с увреждания в гр. Свищов, представи презентация, включваща основните акценти, резултати и техният анализ, от реализирането на дейностите по проект BG05SFPR002-2.0020124 „Укрепване на общинския капацитет в Община Свищов, в изпълнение на правомощията по Закон за социалните услуги, Закон за личната помощ и Закон за хората с увреждания“, процедура BG05SFPR002-2.002 „Укрепване на общинския капацитет“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, и в изпълнение на чл. 27, ал. 2 т. 1 от Закона за социалните услуги. От проведеното проучване и предоставената информация стана ясно, че съществуващите социални услуги на територията на община Свищов функционират при запълнени капацитети, с осигурен ресурс – човешки и материален. Качеството на предоставяне на услугите е на много високо ниво, потребителите получават ефективни социални услуги, а служителите и ръководителите на услугите се стремят да повишават качеството на предоставяните от тях услуги. Общината, като доставчик на СУ, подкрепя всички действащи социални услуги и предоставя възможности за подобряване на качеството на предлаганите социални услуги, както и проучва потребностите на населението от нови. От анализа пролича, че мерките за постигане на поставените цели и приоритети на Община Свищов се изпълняват своевременно и успешно. Реализирани са редица дейности за подобряване на условията и качеството на живот на населението на общината, като умножават усилията за усъвършенстване на социалната и здравната политики на общината, чрез мерки за постигане на ефект по отношение на качеството на предоставяните услуги и изграждане на нови такива.
В третата част, Заместник-кмета по „Образование, социални и младежки политики и европейска интеграция“ д-р Анелия Димитрова очерта основните насоки за бъдещото развитие на социалните дейности и в частност – социалните услуги в община Свищов. Тя препотвърди ангажираността на Община Свищов да „продължава своята последователна дългосрочно ориентирана политика, адекватна и отговаряща на обективните социално-икономически и обществени условия за постигане на визията на общината и ще изпълнява започнатите проекти и дейности, като стремежа е насочен към търсене на нови източници на финансиране с цел надграждане на посочените цели и приоритети“.
Финалните думи в срещата, бяха на г-жа Анелия Димитрова – ръководител Общинска служба „Социални дейности“, която отправи благодарности към присъстващите за оказаната подкрепа, конструктивни предложения и методическа помощ при осъществяването на проекта. Презентацията на г-жа Тодорова и последвалите изказвания, предизвикаха интересна експертна дискусия, в която присъстващите взеха активно участие.
Съвета по въпросите на социалните услуги при община Свищов, бе създаден с решение на местния Общински съвет, в контекста на изискванията на чл. 27 от Закона за социалните услуги през 2021 година. Основните му функции са свързани с подпомагане извършването на анализ на потребностите от социални услуги на общинско ниво и анализ на състоянието и ефективността на социалните услуги, които се предоставят в региона.