Стопанска академия бе домакин на обучение за младежки граждански инициативи


Първото от серия обучения, тренинги и кампании се проведе в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов на 05.10.2023 г. Събитието е част от проект НПИМД-КО1-М-087/2023/26.03.2023г. „Академия за младежки граждански инициативи“, Договор 25-00-71 от 25.07.2023 г., финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта 2023-2025 г. Бенефициент и изпълнител на проекта е СНЦ „Национална асоциация по прогнозиране и планиране“, чийто член е Свищовското висше училище.
Ректорът на Стопанска академия, проф. д-р Марияна Божинова приветства топло участниците от 4-те училища като отбеляза, че няма по-подходящо място за провеждане на такава инициатива от Алма матер. Пожела успех на проектните дейности, постигане на планираните резултати и висока добавена стойност за участниците. Изрази надежда, че тематичните обучения, тренинги и кампании, които са в областта на гражданското образование ще допринесат за това в бъдеще да има повече отговорни и инициативни граждани, защитаващи обществения интерес.

Проф. д-р Маргарита Богданова също приветства участниците, благодари на директорите на училищата, както и на педагогическия персонал, ангажиран с работата на ученическите съвети в училищата. Изрази специални благодарности на ректора на Стопанска академия проф. д-р Марияна Божинова за подкрепата и гостоприемството й като своеобразен домакин.
Над 40 младежи се включиха в първото обучение на тема „Гражданство и участие. Права и правомощия. Упражняване на младежко гражданско участие - форми на участие. Добрволчество и добротворчество“. Обучението включи интересни презентации и интерактивни занимания, фокус групи и ролеви игри в непринудена обстановка. В резултат младите хора успяха да очертаят важни аспекти от училищния живот, отразяващи различни форми на гражданско участие и активност. Те бяха предизвикани от специализирания екип на проекта да мислят и да споделят мнение по актуални за тях теми като това предизвика разпалени дискусии и обмен на множество идеи за развитие.

Позитивните нагласи в обратната връзка от обучението доминираха, което е мотивиращо за екипа и вдъхновяващо за търсене на нови области на научни изследвания свързани с гражданското участие в процесите по формулиране на публични политики.
В рамките на нарочна пресконференция състояла се на 06 октомври 2023 г. в пресклуба на БТА в град Свищов ръководителят на проекта проф. Богданова сподели повече информация за проекта, за проведеното първо обучение в Стопанска академия и за очакваните резултати. Изрази още веднъж благодарността си за подкрепата на училищните директори и педагогическия персонал, проф. Марияна Божинова – ректор на Висшето училище, на Министерството на младежта и спорта за това, че разпознава потребностите на младите хора и стимулира организации на местно ниво да работят с тях.
Повече информация за изпълнението на проекта може да получите на следния линк: https://www.facebook.com/profile.php?id=100095268114190 и в официалния сайт на Академия за младежки граждански инициативи http://youthacademy.bg/