Стопанска академия бе представена на форум, посветен на Деня на народните будители, в който участва и министърът на икономиката


Стопанска академия бе представена на форум, организиран от общинското ръководство по повод 1 ноември – Деня на народните будители, в който участва и министърът на икономиката, Емил Караниколов. Зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации – доц. д-р Николай Нинов, бе поканен да представи свищовското висше училище в кръгла маса на тема „ Образование, бизнес, местна власт”. Във форума участваха представители на общинска администрация, свищовски училища и местния бизнес.
 

С приветствия към участниците и госта, форума откри кметът, Генчо Генчев. Той сподели какви са възможностите за развитие на икономическия потенциал на община Свищов, а министър Караниколов представи визия за икономическото развитие на Общината през призмата на Министерството на икономиката. „Икономика без наука и образование няма как да има и без образование няма как да се развива българската държава”, заяви Емил Караниколов. Той подчерта, че заложените в Бюджет 2019 средства за образование са увеличени, но по-важно е именно хората от сферата на образованието, бизнеса и местната власт заедно да задават общите политики към правителството, които да бъдат реализирани при обучението в средните и висшите училища. „Днешните студенти имат различен профил, което изисква гъвкави подходи и политики”, заяви по време на дискусията зам.-ректорът на Стопанска академия. В тази връзка той постави въпроса за съществуващата разделителна линия между столичните и извънстоличните висши училища, и конкретно за намаления от МОН брой на студентите, които свищовската академия има право да приема и обучава по държавна поръчка. Доц. Нинов заяви, че Стопанска академия се нуждае от подкрепата на правителството и покани министър Караниколов да бъде гост на Патронния празник на свищовското висше училище – 8 ноември или на студентския празник – 8 декември, за да се убеди на място, че въпреки намаления брой на студенти, тук има силно мотивирани млади хора с големи мечти и амбиции за добра кариерна реализация. Министърът на икономиката обеща, че ще бъде гост на свищовските студенти за техния празник. 



В рамките на втория панел на кръглата маса, зам.-ректорът изнесе презентация, посветена на добрите практики при взаимодействието между бизнеса, местната власт и висшето образование. Доц. Нинов представи проект „Студентски практики”, който се реализира от 2016 г. и се финансира чрез МОН. Той поясни, че проектът осигурява на студентите по-лесен преход от образователните институции към работното място и повишава успешната им реализация на трудовия пазар. От представените данни стана ясно, че Стопанска академия заема челни позиции на национално ниво по важни параметри от реализирането на проекта.