Стопанска академия чества 25 г. секторна програма „Еразъм”

С кръгла маса, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе чествана 25-та годишнина от създаването на секторна програма „Еразъм” на Европейския съюз и 15 години участие на България в европейската програма за мобилност, свързана с висшето образование. Форумът,  организиран от Центъра за международно сътрудничество и проекти (ЦМСП) при Стопанска Академия, е част от националния план за отбелязване на годишнината на програма „Еразъм”.

Кръглата маса в свищовското висше училище откри зам.-ректорът доц. д-р Теодора Димитрова. Тя определи програма „Еразъм” като „програма – прозорец към света” и заяви, че статутът „Еразъм университет” сам по себе си е успех за Стопанска академия. По думите на доц. Димитрова, това е признание за международната позиция на свищовската Академия и за нейната лидерска позиция на пазара на образователни услуги. В тази връзка, доц. Димитрова поздрави ресорното Еразъм-звено в Академията - Центъра за международно сътрудничество и проекти, в лицето на настоящия му директор доц. д-р ик.н. Таня Горчева и дългогодишния му директор и настоящ координатор доц. д-р Агоп Саркисян „за нестихващия ентусиазъм и усърдие” в работата по „Еразъм”, за развиването и утвърждаването на международните позиции на Стопанска академия. На участниците във форума зам.-ректорът пожела успех, „смели идеи” и реализиране на нови партньорства. 
Сред гостите на форума бяха още зам.ректорът доц. д-р Иван Върбанов, деканът на Факултет „Мениджмънт и маркетинг” – проф. д-р Виолета Краева, ръководителят на Катедра „Международни икономически отношения” (МИО) – проф. д-р ик.н. Атанас Дамянов.
Кръглата маса бе посветена на основните проблеми и добрите практики, свързани с осъществяване на студентските и преподавателските мобилности по програмата, финансирана от ЕС. Участие във форума взеха студенти и преподаватели, координатори на програмата от Стопанска академия и от други висши училища в България.

С кратка презентация, директорът на международния център при Стопанска академия представи целите на програма „Еразъм” и реализирането й в свищовското висше училище. Говорейки за дейностите по програмата, доц. Горчева подчерта, че приноса на Стопанска академия при прилагане на децентрализирана схема е внедряването на катедрени координатори, чрез които се осъществява пряк контакт между хората от дадена катедра, които желаят да реализират мобилност и международния център.
Като пръв директор на Центъра за международно сътрудничество и проекти, доц. д-р Агоп Саркисян припомни, че  програма „Еразъм” стартира в  Стопанска Академия само с трима студенти от спец. „МИО”. По думите му, първият проблем, с който са се сблъскали тогава студентите, пожелали да се обучават в чужбина – „културния шок”, съществува и днес. Доц. Саркиян обаче заяви, че Еразъм е много успешна схема, която разширява хоризонта на хората, реализирали мобилности. Ползата от реализирането на програмата подчерта в своето изказване и проф. Атанас Дамянов, който взе отношение като ръководител на катедрата, от която са били първите еразъм-студенти от Стопанска академия.
Участие в кръглата маса взеха и представители на други два български университета. Милена Богданова разказа за реализирането на програма „Еразъм” в Русенския Университет, а Светослава Берова представи добрите практики в тази насока в Медицинския университет в Плевен. Според тях има много желаещи студенти да осъществят мобилности с цел обучение, но основен проблем се оказват парите, т.к. грандовете по европейската програма  на покриват на 100 процента всички разходи. Със споделяне на своя опит в дискусията се включиха и млади преподаватели от Стопанска академия, реализирали мобилности в чужди университети като обучаващи.

Освен, че изразиха своята удовлетвореност, те заявиха и безспорната необходимост от тази програма, даваща им възможност за „натрупване и надграждане на базата знания”, умения и опит в преподавателската дейност и установяване на полезни контакти с колеги от чуждестранните университети.
По време на форума, бяха отчетени и резултатите от конкурса за студентско есе на тема „Обучение без граници – глобална работна мобилност”, посветен на 25-та годишнина на секторна програма „Еразъм”. Наградите – грамоти и ваучери за книги от Академичната книжарница, връчи на победителите ректорът на Стопанска академия – проф.д-р Величко Адамов.

Наградата за трето място получи Ергин Азис, спец. МИО, 3 курс, втора спец. „Финанси”. Второ място зае Таня Гласнова, спец. „Финанси”, 3 курс.

Победител в конкурса е Аделина Ангелова Андреева, спец. МИО, 2 курс. Специалната награда на ЦМСП „за силно лично присъствие и аргументи, извлечени от личен опит” получи Борислав Боянов, спец. МИО, 2 курс.