Стопанска академия чества патронния си празник с тържествена церемония и шествие

Академичната общност в Свищов засвидетелства за пореден път признание, почит, благодарност и уважение към Дарителя Димитър Апостолов Ценов. В деня на патронния празник на Стопанска академия – 8-ми ноември, стотици студенти, преподаватели и служители участваха в тържествена церемония пред паметника на Дарителя и в шествие до неговия гроб. На тази дата през 1936г. в присъствието на Цар Борис III, представители на правителството и много граждани, е открито Висшето търговско училище в Свищов. Царят прочита Наредба-закон, която гласи: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”.


Честването на патронния празник започна с изпълнения на духов оркестър, под чийто съпровод пред паметника на Дарителя бяха посрещнати ректорът – проф. д-р Величко Адамов, Великотърновският митрополит Григорий, председателят на Общото събрание на Стопанска академия, заместник-ректорите, деканите на факултети и председателят на Студентски съвет.

Приносът на Димитър Ценов не само за създаването на висшето училище в Свищов чрез направеното преди повече от 100 години дарение, но и за развитието на страната ни, подчерта в словото си за патронния празник председателят на Общото събрание – проф. д-р Данаил Врачовски.


Той припомни за предприемаческия дух и далновидност на Димитър Ценов, за стремежа му към образование, мащабната му  благотворителна дейност чрез множеството дарения, които е направил за училища, болници, сиропиталища, църкви. „Нито за миг дарителския порив на Ценов не спира” – каза проф. Врачовки, подчертавайки, че завещанието на Димитър Ценов за създаването на висшето училище в Свищов е едно от най-големите дарения в България. „Димитър Апостолов Ценов е бил скромен човек. Той никога не е парадирал със своето богатство, живеел е твърде скромно, обичал е правото, обичал е честността. Той приключва своя живот на 21-ви май 1932г. в болница на червения кръст” – припомни още проф. Врачовски. В словото си той отдаде заслужено място и на изпълнителите на направеното от Димитър Ценов завещание – академик Георги Данаилов, академик Александър Бешков, проф. Димитър Бъров.

„Към днешна дата Стопанска академия „Димитър А. Ценов” е едно модерно висше учебно заведение от европейски тип” – заяви председателят на Общото събрание. По думите му, духовното наследство в завещанието на Дарителя се умножава всяка година с всеки един студент на Свищовската Алма матер, в която през изминалите години са обучавани около 140 000 души. Пред паметника на Димитър Ценов, проф. Врачовски заяви, че и днес в Стопанска академия „дарителския порив” не секва. Като достойни продължители на делото на своя благодетел, и студентската, и академичната общност участват в множество дарителски кампании, подпомагащи учебни заведения, домове за деца, пострадали от природни бедствия или изпаднали в нужда хора в България и чужбина.

В знак на признателност към Дарителя Димитър Ценов, венци пред паметника бяха поднесени от името на ректора, академичното ръководство, студентската общност и от студентската организация AIESEC. Присъстващите на тържествена церемония студенти, преподаватели и служители на Стопанска академия участваха в шествие и поклонение пред гроба на Дарителя. Шествието премина от сградата на Ректората през централния площад „Алеко” и главната улица, покрай Първо българско читалище до  манастира „Св. Св. Петър и Павел”, където е погребан   Димитър Ценов.

Великотърновският митрополит Григорий в съслужение със свищовски свещеници отслужиха панихида и заупокойна молитва. Присъстващите почетоха паметта на Дарителя с едноминутно мълчание и поднесоха цветя на гроба му.