Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе домакин на симпозиум „Древното наследство” в рамките на фестивала „Орел на Дунава”

Стопанска академия „Д. А. Ценов” бе домакин на симпозиум „Древното наследство”, който постави началото на XVII фестивал на античното наследство „Орел на Дунава”. Най-старият фестивал на Балканите, посветен на античното наследство, се организира от Община Свищов, Историческия музей и Съвет по туризъм – Свищов.
Научния форум в Свищовската академия откри проф. д-р Стоян Проданов – почетен председател на Съвета по туризъм и ръководител катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”. Приветствие към участниците поднесе проф. д-р Марияна Божинова – ректор на Академията и ръководител катедра „Икономика на туризма”. Гост на форума бе Росен Маринов – директор Дирекция „Култура и културно наследство” при Община Свищов. Сред участниците в научния форум бяха историци, археолози, представители на групи за възстановки.


С доклад на тема „Нове – Балкански врати” интересни факти и находки представи проф. Пьотр Дичек от Изследователския център за античността на Югоизточна Европа към Варшавския университет. Проф. Дичек е лауреат на наградата „Златен орел” от тазгодишното издание на фестивала „Орел на Дунава”. Сред представените редки находки от Нове са диплома за римско гражданство и монети, с които се е плащало на войниците. Проф. Дичек показа и снимка на камък с надпис от началото на 5 век, доказващ, че точно античния град край Свищов е Нове. С доклад на тема „Готите в Долна Мизия”, историкът д-р Павлина Владкова поясни какво свързва Нове и Никополис ад Иструм. Интересни находки, открити през последния археологически сезон представи в своя доклад „Неизвестни древни съкровища и античното наследство на Нове” д-р Марин Маринов, уредник в Исторически музей – Свищов. С онлай презентация на тема „Историческите възстановки като феномен на културата”, в симпозиума участва историкът гл. ас. д-р Димитър Атанасов, ИЕФЕМ – БАН. За свързващия круиз с реплика на римски кораб от IV в. Danuvina Alacris (Живият Дунав) говори Боряна Станчева, представител на АДО „Дунав”, като подчерта, че в Асоциацията членуват 34 общини и всяка от тях има определена свързаност с древноримската история. Лични впечатления от круиза сподели проф. д-р Стоян Проданов – основател на римския реенактмънт в България, който бе единствения българин сред гребците – доброволци в седмия и най-дълъг гребен етап по река Дунав от сръбското селище Рам през Видин до Свищов. Проф. Проданов разказа любопитни моменти относно взаимоотношенията между членовете на екипажа, логистиката и евакуация при буря.


Представените факти, информация и находки от лекторите предизвикаха голям интерес и дискусии между участниците в симпозиума, сред които бяха студенти, академични преподаватели, участници и гости за фестивала от Италия, Сърбия и различни краища на България.